You are currently viewing Promocija četvrtog broja časopisa Fototxt

Promocija četvrtog broja časopisa Fototxt

Zavirite u dvorište Holandska kuća Sisak i otkrijte što je novo u suvremenoj hrvatskoj fotografiji s posebnim fokusom na temu najnovijeg 4. broja Fototxta: ženski pogled u fotografiji i fotografska aktivnost žena.

U petak, 9/10/2020, u 18,00 sati!

Gradska galerija Striegl i Ured za fotografiju predstavljaju četvrti broj časopisa Fototxt na temu ženskog pogleda u fotografiji. Sa sviješću o podzastupljenosti autorica u povijesti, ali i sadašnjosti fotografije u Hrvatskoj, u fokusu je novog izdanja fotografska aktivnost žena.

U ovome broju predstavljene su četiri generacije fotografkinja čiji su radovi javnosti prikazani na izložbama realiziranima u galeriji Spot u protekla četiri mjeseca: Maša Bajc (1980.), Ana Opalić (1972.) te u zajedničkom prilogu Ivančica Privora Kurtela (1953.), Jadranka Fatur (1949.), Danijela Lušin (1947.), Erika Šmider (1942.) i Slavka Pavić (1927.). Nastao na temelju brojnih razgovora s fotografkinjama, broj se bavi pitanjima specifičnosti ženskog pogleda iza i kroz kameru, kontekstom i uvjetima u kojima su stvarale, težeći afirmaciji ženskog glasa u vizualnim umjetnostima.
Intervju s Mašom Bajc povodom izložbe Priroda stvari, realizirane u suradnji s Gradskom galerijom Striegl u Sisku i AK Koprivnica, omogućuje nam uvid u autoričinu jedinstvenu poetiku, pristup fotografiji te načine tkanja novih svjetova i priča.
Pišući o izložbi Ane Opalić Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2020.) i značaju fotobilježenja osobnog i bliskog, Tihana Bertek osvrće se na (povijesnu) ulogu fotografije u reprezentiranju i afirmiranju LGBT života.
U završnom dijelu broja, na temelju istraživanja i razgovora s autoricama tijekom pripreme izložbe ‘Meko’ okidanje? Upoznajemo povijest ženske fotografije u Hrvatskoj, Sandra Križić Roban piše o izlagačkim praksama i recepciji ženske fotografije sedamdesetih godina, kao i o pojedinostima fotografskog rada i opusa svake od autorica.

Četvrti broj časopisa Fototxt objavljen je u izdanju Ureda za fotografiju, kao dvojezično izdanje (hrv/eng). Izdavanje časopisa realizirano je u okviru Arhiva umjetnica na mreži (Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online), međunarodnog istraživačkog projekta sufinanciranog sredstvima Kreativne Europe.

Predstavljanje će se održati u petak, 9. listopada 2020., s početkom u 18,00 sati, u Gradskoj galeriji Striegl.
Četvrti broj časopisa Fototxt će predstaviti: Sandra Križić Roban i Lana Lovrenčić iz Ureda za fotografiju.

Sva događanja u Gradskoj galeriji Striegl održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.