You are currently viewing Prijavljeni projekti obnove na zaštićenim kulturnim objektima grada

Prijavljeni projekti obnove na zaštićenim kulturnim objektima grada

Na javni poziv Ministarstva kulture „Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine“ Grad Sisak je pripremio i prijavio devet projekata, a gradske ustanove još tri. Ukupan prijavljeni iznos je 104 milijuna kuna.

Za obnovu Kazališta 21, prema projektu obnove, potrebno je 1,8 milijuna kuna. Na 24 milijuna kuna procijenjena je obnova Gradske vijećnice u Rimskoj ulici. Za jačanje konstrukcije objekta bivše Sisačke banke na Trgu Ljudevita Posavskog, gdje će biti smještena nova gradska knjižnica Grad je prijavio radove u vrijednosti 9,5 milijuna kuna.

Kako bi se kulturni sadržaji, radionice, izložbe, koncerti, predstave i kino vratili u Kristalnu kocku vedrine iz Fonda solidarnosti za obnovu kulturne baštine će biti potrebno izdvojiti 9,3 milijuna kuna.

Oštećenja na krovištu Holandske kuće zbog pada zabata sa susjedne kuće Miller već su sanirana. Potrebno je dodatno ojačavanje konstrukcije, a troškovi su procijenjeni na 7 milijuna kuna.

Obnova zgrade u Ulici kralja Tomislava 40, iz koje je izašlo Općinsko državno odvjetništvo, procijenjena je na 7,7 milijuna kuna. Tu zgradu, čiji je vlasnik Grad Sisak, plan je kandidirati za EU fondove kako bi ju prenamijenili u novi poduzetnički projekt tzv. co-working prostor, čime se poduzetnicima omogućuje ušteda i praktičnost korištenjem zajedničke infrastrukture, poput opreme, komunalnih usluga i održavanja.

Nakon potresa vlasnici bivše gradske Munjare, tvrtka Tisak, odrekla se objekta u korist Grada Siska za simboličnu cijenu od jedne kune zbog strogih zahtjeva konzervatora pri obnovi tog objekta. Grad je tu zgradu pod zaštitom prijavio za obnovu s ciljem da u njoj, nakon obnove, izgradi zvjezdarnicu i opservatorij.  Obnova je procijenjena na 9,5 milijuna kuna.

Gradski muzej Sisak prijavio je dva projekta na natječaj za obnovu kulturne baštine. Obnova upravne zgrade i depoa Muzeja vrijedna je 4,3,milijuna kuna, a sanacija i obnova Staroga grada procijenjena je na preko 24 milijuna kuna. Prijavljena je i obnova kuće Striegl vrijedna 2,6 milijuna kuna.

Osim kulturnih objekata, koji su prijavljeni za Fond solidarnosti radovi se odvijaju i na drugim objektima.

Zgrada u Gajevoj 2a prva je zgrada u vlasništvu Grada na kojoj je počela cjelovita obnova, a u kojoj su do potresa bile smještene udruge i Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Nakon obnove, u zgradu bi trebale ući gradske službe kako bi se Gradska vijećnica mogla početi obnavljati. Na popisu prijavljenih projekata na natječaju Ministarstva kulture za obnovu kulturne baštine je i kuća u Frankopanskoj 11, u kojoj je Grad Sisak suvlasnik. Kuća bi ostala stambene namjene, a za njenu obnovu predviđeno je 2,5 milijuna kuna.

U tijeku je i obnova zgrade područne osnovne škole u Topolovcu, koja se dijelom obnavlja iz donacije Mađarske humanitarne službe malteškog reda, a dijelom iz gradskih sredstava. Ova obnova vrijedna oko 2 milijuna kuna omogućit će da se učenici i učitelji vrate u svoju zgradu već s početkom nove školske godine 2022./2023.

Također, u tijeku su pripremni radovi na budućem vrtiću u Galdovu, dok će se rušenje i ponovna izgradnja OŠ Galdovo provesti sredstvima Fonda solidarnosti kojima raspolaže Ministarstvo obrazovanja, jednako kao i obnova OŠ Ivana Kukuljevića.