You are currently viewing Preminuo Vladimir Pajtlar

Preminuo Vladimir Pajtlar

Napustio nas je veliki prijatelj, kolega i suradnik te poznati sisački novinar Vladimir Pajtlar.

Zadnjih nekoliko godina objavio je više publicističkih knjižica o povijesti Siska, među kojima i knjižicu o povijesti poznatog sisačkog restorana Bijela lađa, brodu Biokovo te o prvom letu jedrilice koja je u Sisku 1923. poletjela. S kolegom Zdravkom Strižićem objavio je opširni leksikon novinarstva na području Sisačko-moslavačke županije, a smrt je Vladu prekinula u prikupljanju materijala za još mnoge sisačke priče.

 Rođen je u Dvoru na Uni, 11. lipnja 1942.  Osnovnu školu započeo je u Zrinskim Brđanima, nastavio u Dvoru na Uni, a završio u Sisku.

Nastavlja školovanje u sisačkoj Gimnaziji. Nakon završene srednje škole, 1. rujna 1961.  zapošljava se u lokalnom tjedniku Jedinstvo godine. Cijeli radni vijek proveo je u informativnoj kući Jedinstvo i Radio Sisku.

Počeo je kao novinar, zatim je bio tehnički urednik novina i drugih izdanja matične kuće, glavni urednik Radio Siska i Jedinstva, zamjenik direktora, a potom i direktor. Kao honorarni dopisnik radio je za Radio Zagreb, zagrebački Vjesnik, beogradske Večernje novosti, ljubljansko Delo i niz drugih medija.

Tijekom profesionalne novinarske karijere boravio je u mnogim svjetskim metropolama, a s tih je putovanja pisao reportaže. Godinama je bio u upravnim tijelima strukovnog Udruženja lokalnih sredstava informiranja. Objavio nekoliko publikacija i knjiga : ‘Park prirode Lonjsko polje’, ‘Ljepote Lonjskog polja’, ‘Povijest ljekarništva u Sisku’, ‘Ribolov Posavine, PokupÎja i Pounja’, ‘Bijela lađa kroz povijesť i druge.

Zanimala ga je i tehnika, osobito radioamaterstvo. U dva je navrata bio predsjednik Radiokluba Sisak.

Dobitnik je plakete za 25 godina članstva u HND-u, medalje Oluja i više drugih novinarskih priznanja i nagrada. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Siska (2016.). Bio je član  Hrvatskog novinarskog društva od  1. siječnja 1963. godine.

Koautor je prvog Leksikona novinarstva Sisačko-moslavačke županije, izdanog 2017. godine.

Vlado, hvala ti za svaku napisanu i izgovorenu riječ.