You are currently viewing Pravila ponašanja u kućnoj samoizolaciji

Pravila ponašanja u kućnoj samoizolaciji

Ministarstvo zdravstva je objavilo naputak osobama u samoizolaciji. Njih je trenutačno u Hrvatskoj gotovo 8000. Iako je većina disciplinirana ima onih koji ne poštuju odredbe samoizolacije i na taj način ugrožavaju zdravlje svojih sugrađana.
U naputku Ministarstva zdravstva tako stoji da osobama u samoizolaciji NIJE DOZVOLJENO IZLAZITI IZ KUĆE i moraju se javljati epidemologu.
Moraju dva puta dnevno mjeriti temperaturu i obratiti pozornost na pojavu simptoma respiratorne infekcije, karakterističnih za zarazu koronavirusom.
Osobe u samoizolaciji moraju redovito prati ruke sapunom. Dalje im se preporuča da redovito čiste predmete i površine u prostorijama u kojima borave, a moraju i redovito provjetravati prostoriju. Važno je da osoba u samoizolaciji koristi zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo. Da bi samoizolacija bila valjana potrebno je osigurati zasebnu prostoriju i kupaonicu. Ako se dogodi da osoba mora u zdravstvenu ustanovu, prije odlaska se svakako treba javiti telefonom liječniku obiteljske medicine.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je objasnio da će oni koji se ne budu pridržavali samoizolacije platiti 8.000 kuna.