You are currently viewing 16. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

16. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

Otvorenje 16. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae, bilo je u subotu, 7. svibnja, u 20 sati u Župnoj crkvi sv. Ivana nepomuka u Glini, uz koncert klape Leggero i Alena Kopunovića Legetina na orguljama. Na bogatom programu, uz obrade najljepših marijanskih pjesama, slušat ćemo djela J. S. Bacha, A. Vidakovića, H. Dalliera, F. X. Engelharta, ali i Misu za muški ansambl i orgulje te praizvedbu pjesme “Pozdrav Gospi Međugorskoj” Alena Kopunovića Legetina.

I ove godine Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae najavljuje bogati festivalski program od čak četiri festivala od Une do Jadrana. Glazbeni i multimedijalni festivali Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae protežu se od hrvatskog Pounja i Banovine, preko Siska, Pokuplja, Vukomeričkih Gorica i Turopolja do ličkoga kraja i Jadranskog mora.

Festivalsku sezonu otvara Međunarodni orguljaški festivalArs Organi Sisciae koji se već 16 godina kontinuirano prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije.

Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 7. – 15. svibnja.

Tradiciju orguljanja u sisačkom kraju pratimo od 18. stoljeća, ali su brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za naše baštinike. Nažalost, diljem Sisačke biskupije u razornom potresu krajem 2020. godine uništene su mnogobrojne crkve, a njihove su orgulje utihnule. Među njima je i prelijepa barokna crkva sv. Marije Magdalene u Selima, čije su Janečekove orgulje iz 1777. godine bile poticaj za pokretanje ovog festivala, ali i mnoge festivalske lokacije nažalost ni ove godine nije moguće uglazbiti – poput Župne crkve sv. Lovre u Petrinji ili Župne crkve sv. Martina biskupa u MartinskojVesi gdje su Hefererove orgulje iz 1881. godine.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Pred četiri godine crkva je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima redovito održavamo festivalske programe.Ovogodišnji međunarodni orguljaški festival na moćnim glinskim orguljama otvoriti će orguljaš Alen Kopunović Legetin i Klapa Leggero programom pod nazivom „Majčice čuj svoje dječice glas“ koji podsjeća kome je posvećen ovaj festival i zašto je pokrenut baš u svibnju. Slušat ćemo obrade marijanskih pjesama za klapu i orgulje, skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića, Henrija Dalliera i Franza Xavera Engelharta, ali i Misu za muški ansambl i orgulje, kao i praizvedbu pjesme “Pozdrav Gospi Međugorskoj” Alena Kopunovića Legetina.

Iako moćne i vrijedne orgulje u Župnoj crkvi sv. Lovrejoš uvijek nisu u funkciji nakon potresa, festivalski program neće zaobići Petrinju gdje ćemo slušati cjelokupni ciklus Bachovih sonata i partitaza violinu solo u izvedbi MarcaGraziania. Izvedba cijelog ciklusa podijeljena je u dva koncerta koji će biti održani u nedjelju 8. svibnja i u subotu 14. svibnja u 20 sati.

U Bazilici sv. Kvirina u Sisku, u srijedu 11. svibnja uz orgulje ćemo slušat tri trublje i timpani u izvedbi Daria Teskere, Krešimira Fabijanića i Maria Lončara, trublje; Borne Šercara, timpani i Alena KopunovićaLegetina, orgulje. Na programu su Bach, Händel, Telemann, Schubert i dr.

Međunarodni gost festivala, francuski orguljaš Olivier Penin, povodom 200-te obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka izvest će koncert na orguljama na kojima je sam Franck svirao u bazilici sv. Clotilde u Parizu. Koncert će se moći pratiti u četvrtak, 12. svibnja od 20 sati na festivalskim web stranicama i YouTube kanalu.

Na programu su djela C. Francka, E. Gigouta, G. Piernéa, C. Debussyja i M. Lešćana.
U Voloderu, u crkvi sv. Antuna Padovanskog na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine, u petak 13. svibnja nastupiti će orguljašica Katarina Javora i Zrinka Posavec, sopran. Na programu su skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.) koje smatraju najbrojnijim baroknim blagom Slavonije.

Festival će u nedjelju, 15. svibnja zaključiti ansambl Projekt Lazarusu prelijepom Pounju, u Hrvatskoj Kostajnici, povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke “ParnassiaMilitia” Vinka Jelića (1622.).

Uz kratku pauzu od tjedan dana kreće i 8. Zrin festival koji se od 21. do 28. svibnja održava u Zrinu, Glini, Sisku, Ozlju, Gornjem Viduševcu i Hrvatskom Čuntiću.

Festival će ispred ostataka gotičke crkve Sv. Marije Magdalene u Zrinu otvoriti Ansambl Capella Zriniana programom „Fantasia Poetica – Barokna glazba tragom lirike Nikole Zrinskog i Frana Krste Frankopana“. U nedjelju 22. svibnja u Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini nastupit će Pučki pivači KBF-a pod vodstvom maestra Joška Ćalete. U Velikom kaptolu Sisačke biskupije 25. svibnja u 19.30 održat će se promocija romana „Krvavi jarak“ na kojoj će gostovati autorica Antonija Buljan. U Starom gradu Ozlju u četvrtak 26. svibnja koncert pod naslovom „Navik on živi ki zgine pošteno“ izvesti će ansambl Sklad. U petak, 27. svibnja u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u GornjemViduševcu koncert će održati gudački orkestar Acoustic project strings. 8. Zrin festival u subotu 28. svibnja u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću zaključiti će Kalamos kvintet kojeg vodi mladi ukrajinski klarinetist Yaroslav Sadovyy.

HRVATSKA UDRUGA ARS ORGANI SISCIAE
16. međunarodni orguljaški festival
ARS ORGANI SISCIAE
7. – 15. 5. 2022.
Glina, Petrinja, Sisak, Voloder, Hrvatska Kostajnica

7. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina
Otvorenje festivala:
Klapa Leggero
Alen Kopunović Legetin, orgulje
J. S. Bach, A. Vidaković, H. Dallier, F. X. Engelhart, A. K. Legetin, Jerko Gržinčić
M. Hakanpää , Geld/ Glasnović, Š. Marović, P. Perica, Majcen/Široki

8. 5. NEDJELJA – 20:00
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
Marco Graziani, violina
J. S. Bach: Sonate i partite za violinu solo I

11. 5. – SRIJEDA – 20:00
Bazilika Sv. Kvirina – Sisak
Dario Teskera, Krešimir Fabijanić, Mario Lončar, trublje
Borna Šercar, timpani
Alen Kopunović Legetin, orgulje
J. S. Bach, G. F.Händel, R.Løvland, M. A.Costa, G.Ph.Telemann,
Th.Dubois, A.Vivaldi, F.Schubert, J.Alain

12. 5. – ČETVRTAK – 20:00
www.ars-organi-sisciae.com
Prijenos koncerta iz crkve sv. Clotilde u Parizu
Olivier Penin, orgulje
C. Franck, E. Gigout, G. Pierné, C. Debussy, M. Lešćan

13. 5. – PETAK – 20:00
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog – Voloder
Zrinka Posavec, sopran
Katarina Javora, orgulje
Skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.)

14. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
Marco Graziani, violina
J. S. Bach: Sonate i partite za violinu solo II

15. 5. – NEDJELJA – 20.00
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica
Projekt Lazarus
povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke “Parnassia Militia” Vinka Jelića, 1622.