You are currently viewing OŠ Viktorovac priprema monografiju – traže i Vašu pomoć!

OŠ Viktorovac priprema monografiju – traže i Vašu pomoć!

OŠ Viktorovac poziva Siščane na suradnju, da im u svrhu obilježavanja 70. obljetnice škole pomognete prikupiti svu dostupnu građu o povijesti škole.

Naime, u periodu od 2021. – do 2023. godine Osnovna škola Viktorovac obilježava više okruglih obljetnica od kojih je najznačajnija 70. obljetnica osnivanja II. Narodne osmogodišnje škole koja će se obilježiti 2022. godine.

Naime, iz zapisa u Spomenici škole i članaka u školskim listovima vidljivo je da je upravo 1952. godina utemeljenja škole koja je 1959. preimenovana u OŠ Bratstvo-jedinstvo, 1961. godine preseljena u novu zgradu u kojoj djeluje i danas, a 1991. preimenovana u OŠ Viktorovac. Godine 2023. moći ćemo govoriti o 110. godišnjici školstva u Sisku Novom koje je prema zapisima Božene Kraguljac započelo 1913. godine.

U povodu 30. obljetnice preimenovanja škole u OŠ Viktorovac, 60. obljetnice početka rada škola u novoj zgradi, 110. obljetnice početaka školstva u Sisku Novom i osobito 70. obljetnice osnivanja II. Narodne osmogodišnje škole djelatnici OŠ Viktorovac pripremaju izložbu i monografiju služeći se vrijednim pisanim izvorima: Spomenicom, školskim listom Bratstvo (koji je izlazio od 1956.), godišnjakom Život i rad te učeničkim listom Život i rad, učeničkim listom Vrtuljak riječi te građom dostupnom u sisačkim baštinskim ustanovama.
Živa riječ naših sugrađana, materijali iz vaših privatnih zbirki te zapisana sjećanja bit će dobrodošao prilog ovom radu u nastanku.

Prikupljaju sljedeće:
– fotografije – po mogućnosti završnih razreda generacija, s navedenom školskom godinom i imenima osoba na fotografiji (GDPR dopušta slobodnu upotrebu imena osoba u svrhu objavljivanja u monografiji)
– novinske članke o školi (s navedenom godinom i nazivom lista u kojem je članak objavljen)
– potvrde, zahvalnice, pohvalnice sa smotri i natjecanja
– informacije o nekadašnjim učenicima škole koji su postigli značajne uspjehe u bilo kojem području djelovanja nakon završene osnovne škole
– vaše uspomene zapisane ukratko i vlastitim riječima te potpisane
– materijale koji ovdje nisu navedeni, a mislite da bi mogli poslužiti kao izložak ili postati dio monografije
– tražimo i najstarijeg živućeg učenika/učenicu škole
Važne napomene:
– molimo da nam svu slikovnu građu šaljete skeniranu na e-mail adresu viktorovac.monografija@gmail.com (poslužite se nekom od besplatnih mobilnih aplikacija za skeniranje). Tekstualnu građu također primamo na ovu adresu.
– ukoliko niste u mogućnosti skenirati, građu možete donijeti u školu uz najavu putem navedene e-mail adrese
– ne možemo jamčiti da će svi materijali koje prikupimo biti objavljeni ili izloženi
– sve osobe koje se odazovu našem pozivu bit će navedene na popisu suradnika u prikupljanju građe
– rok za predaju materijala je 15. siječnja 2022. godine.
– osoba za kontakt: Iva Dužić, knjižničarka