You are currently viewing Od 5. do 12. svibnja – 18. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

Od 5. do 12. svibnja – 18. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

Od 5. do 12. svibnja održat će se 18. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae u Zagrebu, Martinskoj Vesi, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici te Sisku.

Otvorenje festivala je u nedjelju 5. svibnja u 19.30 sati u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista u Zagrebu uz sjajni Oratorijski zbor Crkve sv. Marka – Cantoressancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i uz našeg dragog festivalskog gosta, orguljaša Pavla Mašića na koncertu kojom ćemo obilježiti 150. obljetnicu rođenja akademika Franje Dugana starijeg, skladatelja i orguljaša. Na programu ćemo uz Duganove skladbe, slušati i djela J. S. Bacha i H. Howellsa. Puno je lijepih poveznica vezanih za ovaj koncert. Franjo Dugan st. je 20tih godina prošlog stoljeća ravnao slavnim Oratorijskim zborom Crkve sv. Marka (1920-46.), a čiju su tradiciju nastavili Cantoresi od 1988. godine.

U nedavno obnovljenoj Župnoj crkvi sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi nakon potresa su uređene i orgulje Mije Heferera iz 1881. godine, ujedno najstarije orgulje koje su u kontinuiranoj upotrebi u Sisačkoj biskupiji. Tamo će u ponedjeljak 6. svibnja nastupiti austrijski orguljaš i improvizator Ulrich Walter, našoj publici poznat s koncerta u Žažini, na nekadašnjim orguljama u potresu stradale Župne crkve Svetog Nikole i Svetog Vida, gdje je nastupio 2012. godine na 6. festivalskom izdanju.

Nova festivalska orguljaška imena su Dubravko Ćepulić Polgar i Ursa Ljuban. Nagrađivani mladi orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar, glavni orguljaš crkve Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu i naslovni orguljaš Klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske, nastupit će uz nagrađivanog glazbenika i prof. tamburice Franju Pećarića na bisernici u utorak 7. 5. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Svirat će na povijesnim orguljama Antuna Šimenca iz 1863. godine.. Na programu ovog koncerta su djela Beethovena Bacha, Matza, Mozarta, Handela, Frescobaldia i dr.

Iz Trogira nam dolazi orguljašica Ursa Ljuban, također ovjenčana mnogobrojnim nagradama i umjetnička ravnateljica novog festivala „Festival orgulja Trogir“ koji će ove godine tek pokrenuti. Ursa će uz trubača Ivana Đuzela, koji potječe iz poznate klase prof. Ivana Glibote iz Imotskog, nastupiti u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici. Program: Caccini, Stradella, Handel, Martini, Saint-Saëns i dr.

U nastavku festivalskog programa vraćamo se u Zagreb, u Baziliku sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu gdje će u subotu 11. svibnja koncert održati fantastičan trio: sjajna mlada sopranistica Marija Ticl iz Požege, saksofonistički pedagog, komorni i orkestralni glazbenik i solist Tomislav Žužak iz Zagreba i našoj publici već poznat jedan od naših ponajboljih majstora orgulja Alen KopunovićLegetin koji uvijek iznenađuje promišljenim programima u okviru kojih imamo priliku čuti hrvatska skladateljska imena, a često i praizvedbe naših mladih skladatelja. Tako će i ove godine na programu uz djela starih majstora biti i djela hrvatskih skladatelja oca Kamila Kolba, Dalibora Bukvića, Josipa Prajza, praizvedba skladbe Alana Kljaića i dr.

Festival ćemo zaključiti u nedjelju 12. svibnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje će povodom 110. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti hrvatskog svećenika, velikog skladatelja i muzikologa, dirigenta i pedagoga, Albe Vidakovića održati profesori i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz orguljaša Milana Hibšera, također profesora na institutu. Slušat ćemo studente iz klase Milana Hibšera, Mirte Kudrne i Elizabete Zalović.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovim festivalom započinje 18. festivalsku sezonu iz koje još izdvajamo polukoncetnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski koju će na samom Zrinu izvesti HVA Sv. Blaž u nedjelju 2. lipnja u 17 sati povodom otvorenja 10. Zrin festivala. Također, u Turopolju i okolici organiziramo 6. Festival drvenih kapela Sancta Barbara (30. 6. – 7.7.), a zatim i Like Lika Festival (7. – 29. 9.) koji ćemo zaključiti u Svetištu Majke Božje od Krasna na Sjevernom Velebitu gdje će francusko-hrvatski ansambl Dialogos izvesti Juditu Marka Marulića.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

18. međunarodni orguljaški festival – ARS ORGANI SISCIAE
5. – 12. 5. 2024.
Zagreb, Martinska Ves, Voloder, Hrvatska Kostajnica, Sisak

5. 5. – NEDJELJA – 19:30
Župna crkva sv. Marka Evanđelista – Zagreb
Otvorenje festivala:
Povodom 150. obljetnice rođenja Franje Dugana st.
Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantoressancti Marci
Jurica Petar Petrač, dirigent
Pavao Mašić, orgulje

6. 5. – PONEDJELJAK – 20:00
Župna crkva sv. Martina Biskupa – Martinska Ves
Ulrich Walther, orgulje (A)

7. 5. – UTORAK – 20:00
Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Voloder
Franjo Pećarić, bisernica
Dubravko Ćepulić Polgar, orgulje

8. 5. – SRIJEDA – 20:00
Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica
Ivan Đuzel, truba
Ursa Ljuban, orgulje

11. 5. – SUBOTA – 20:00
Bazilika sv. Antuna Padovanskog – Zagreb
Marija Ticl, sopran
Tomislav Žužak, saksofon
Alen KopunovićLegetin, orgulje

12. 5. – NEDJELJA – 20:00
Bazilika sv. Kvirina – Sisak
Povodom 110. obljetnice rođenja Albe Vidakovića
Institut za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Milan Hibšer, orgulje