You are currently viewing Obilježavanje 25. obljetnice od genocida u Srebrenici

Obilježavanje 25. obljetnice od genocida u Srebrenici

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska organizira i poziva na obilježavanje 25. obljetnice od genocida u Srebrenici kroz „Sjećanje na genocid-Srebrenica-8372“ u petak, 10. srpnja 2020. s početkom u 19:00 sati u centru grada „Kod sata“.

Program obilježavanja 25. obljetnice od genocida u Srebrenici s početkom u 19:00 sati „Kod sata“ sadržajno će biti koncipiran od čitanja fragmenata dirljivog pisma zarobljenog Srebreničanina svojoj supruzi kao i zarobljenog, kasnije pogubljenog oca svome sinu, a posljednje pismo oca svome sinu je sačuvano u integralnom obliku i pohranjeno u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Prisutni sugrađani će imati priliku po prvi put dobiti „srebrenički cvijet“ kao ukrasni amblem, a koji simbolizira genocid u Srebrenici.

Potom će biti održan mimohod sisačkom šetnicom do broda „Biokovo“ odakle će biti spuštene ruže u Kupu za sve nevino ubijene u genocidu u Srebrenici.

Posljednji dio programa bit će održan u dvorištu Holandske kuće gdje će biti projekcija polusatnog dokumentarno-informativnog filma „Srebrenica kroz 25 godina“ u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i Al Jazzera Balkans.