You are currently viewing Nova virtualna izložba Državnog arhiva u Sisku

Nova virtualna izložba Državnog arhiva u Sisku

Državni arhiv u Sisku na svojoj je web stranici postavio novu virtualnu izložbu. Izložba pod naslovom ”Od početnice do slovnice” prijavljena je kao jedan od programa ovogodišnjih Dana europske baštine, a bit će dostupna na web stranicama Državnog arhiva u Sisku do 30.9.
Riječ je o trećoj u nizu virtualnih izložaba koje je sisački arhiv pokrenuo na svojim web stranicama još u lipnju povodom Međunarodnog dana arhiva, a u planu je svakih mjesec do dva postaviti novu, sve do Međunarodnog dana arhiva 2021.

Izložbom ”Od početnice do slovnice” cilj je prezentirati Zbirku školskih udžbenika i priručnika koja se nalazi u sastavu stručne knjižnice Državnog arhiva u Sisku te prikazati jedan segment povijesti hrvatskog školstva.
Izložba kroz sedam cjelina prezentira osnovnoškolske i srednjoškolske udžbenike svrstane prema nastavnim područjima. Izložene su: početnice, čitanke, pravopisi i gramatike hrvatskog, njemačkog, hebrejskog i francuskog jezika, razni matematički priručnici, udžbenici iz povijesti i geografije, atlasi, udžbenici iz botanike, zoologije, kemije, fizike i meteorologije, pedagogije, psihologije, glazbe i vjeronauka. Zanimljivost izložbe su i metodički priručnici za učitelje.
Najstariji predstavljeni udžbenik datira iz 1789. godine – Allgemeine Weltgeschichte. Većina izložaka je iz sredine i druge polovice 19. stoljeća te prve polovice 20. st. zaključno s godinom 1953.
Poseban dio izložbe posvećen je prosvjetnimautoritetima Antunu Cuvaju, Ferdi Hefeleu i Stjepanu Radiću koji su značajno doprinijeli hrvatskom školstvu i izdavaštvu udžbenika.
Autorica izložbe je viša arhivistica Snježana Žegor.