You are currently viewing Noć muzeja 2022.

Noć muzeja 2022.

Gradski muzej Sisak ove će godine sudjelovati u Noći muzeja, manifestaciji koja već 17 godina predstavlja nezaobilazni kulturni događaj na razini cijele Hrvatske. Situacija uzrokovana pandemijom  virusa Covid-19 znatno je promijenila koncept manifestacije, no silom prilika prihvaćena je i ova nova stvarnost te se većina programa odvija putem digitalnih tehnologija.

Noć muzeja održat će se 28. siječnja na temu MUZEJI – IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG koja doista odražava svu neizvjesnost snalaženja u novim uvjetima i balansu između onoga što je stvarno, digitalno, realno ili moguće. U skladu s temom i okolnostima, svoj program osmislio je i Gradski muzej Sisak koji je, kako zbog loše epidemiološke situacije tako i zbog smanjenih kapaciteta prostora zbog posljedica potresa, svoj program pretvorio u digitalne sadržaje. Iako je teško nadomjestiti onaj neposredan doživljaj prostora, atmosfere i ljudi, koji je svojstven ovom kulturnom događanju, nadamo se da će druženje putem digitalnih komunikacijskih kanala stvoriti neki novi doživljaj i vrijednost koja će nas povezati i u ovim teškim uvjetima.

Kao što smo rekli, naši izložbeni prostori bit će tu večer zatvoreni, ali vas zato vodimo u virtualnu šetnju našom novom izložbom „Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije“ koju ćete moći pogledati iz udobnosti i topline svoga doma tijekom cijele večeri.

Kada pogledate izložbu shvatit ćete kako su higijena, njega i briga o izgledu i zdravlju bili jako bitni za stare Rimljane, a njihova praksa izrade kozmetike još i danas je inspiracija i temelj za mnoge tretmane i proizvode. Upravo njihova saznanja i nama su poslužila kao inspiracija za Online radionicu izrade rimske kozmetike gdje smo ih na jedinstven način spojili s suvremenim trendovima. Koje kozmetičke pripravke spremamo pogledajte od 18 do 19 sati!

Također od 18 sati pred Vas stavljamo pravi izazov i to Online kviz gdje će svi imati priliku pokazati koliko dobro poznaju povijest našeg grada, a one koji se pokažu kao vrsni znalci ćemo naravno nagraditi. Ako slučajno zakasnite na ovaj Kviz, ne  brinite, očekuju vas još jedan i to u 20 sati. Nova su pitanja, ali ista pravila, riješi sve najbolje što znaš.

Od 19 do 20,30 sati opuštamo se uz HRT-ove priloge o baštini Siska, dokumentarni film Na tri rijeke iz 1954. godine te snimak Otvorenja mosta u Sisku (današnjeg Starog mosta) 1934. godine. Nije sadržaj koji se često prikazuje, ali uz dopuštenje i dobru suradnji s HRT-om ovo je izvrsna prilika za pogledati te materijale.

Iz Info-centra industrijske baštine- Holandska kuća u 21 sat nam stiže Predavanje i  slušaonica na temu vojne koračnice u Sisku i Hrvatskoj. Vjerujemo kako će biti zanimljivo, stoga ni ovo nikako nemojte propustiti.

Cjelokupni program Noći muzeja Gradskog muzeja Sisak pratite na Internet stranici www.muzej-sisak.hr te putem društvene mreže Facebook na stranicama Gradski muzej Sisak i Holandska kuća.

PROGRAM

18,00 – 01,00       Izložba  “Ogledalo, ogledalce: Rimski kozmetički pribor iz Siscije” (online)

18,00 – 19,00       Radionica izrade rimske kozmetike(online)

18,00 – 22,00      Nagradni kviz (online)

19,00- 20,30        Online filmoteka (HRT-ovi prilozi o baštini Siska, Na tri rijeke, Otvorenje mosta u Sisku)

21,00 – 21,45      Predavanje/slušaonice na temu koračnice u Sisku i Hrvatskoj (online)