You are currently viewing Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju i Holandskoj kući

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju i Holandskoj kući

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak 31. siječnja, a Gradski muzej Sisak pripremio je bogat program koji je, osim u prostorijama samog Muzeja u Ulici kralja Tomislava 10, organiziran i u novootvorenom Info-centru industrijske baštine „Holandska kuća“.

Program pod nazivom „Sisački etno-praktikum“, organiziran u prostoru Muzeja u Tomislavovoj ulici, tematski je vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Izložba prikazuje gornje odjevne predmete kroz koje možemo pratiti utjecaj gradske mode i same mijene na seljačkom narodnom ruhu. Kroz „Sisački etno-praktikum“ posjetitelji će biti upoznati s tradicionalnim načinima i tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha, od tkanja na tkalačkom stanu, vezenja, heklanja, do dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja i dr. Oni najznatiželjniji će se i sami moći okušati u pojedinim vještinama. Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su već gotovo nestale, Zlatna igla-Siscia predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje.

U Holandskoj kući pak imamo nešto drugačiji program, a stvorili smo jednu zanimljivu poveznicu između originalnih predmeta i suvremenih tehnologija kojima je u osnovi zajednička strast i ljubav prema glazbi. Večer započinjemo prezentacijom Zbirke Velimira Krakera, jedinstvenom zbirkom starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara. Zbirka se ujedno sastoji i od bogate fonoteke od gotovo 2000 ploča. Dugogodišnjim prikupljanjem predmeta za svoju zbirku Kraker je omogućio javnost da dobije uvid u razvoj tehnike od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina, ali i dizajna takve vrste predmeta.

Tzv. „Susret tehnologija“ održat će se upravo u okruženju te vrijedne Zbirke, a gdje dovodimo i uz posebnu čast najavljujemo sisačku grupu L.H.D. koja će prezentirati dvostruki A-singl na vinilnoj ploči, uz pomoć vrhunski dizajniranih gramofona firme D.O. Analogue i zvučnika firme Dachorn proizvedenih u Sisku.
Instrumentalni r’n’r trio L.H.D. samo je naizgled novi bend budući da ga čine Lada, Hrvoje i Dinko, glazbenici s preko dvadeset godina iskustva, nekima poznati kao članovi ugaslih The Bambi Molestersa. Trio isprepliće utjecaje nekoliko žanrova: garage, soul, exotica, surf, psihodelije i tvore jedinstven i svjež novi zvuk. Novi, dvostruki A – singl, objavljen krajem 2019. godine sadrži dvije pjesme: Boiling Water, Dreamy Girl i This Caramel Should Cover The Earth.

Prezentacija ploče održat će se na gramofonu sisačkog proizvođača D.O. Analogue koji ima dugogodišnju tradiciju ručne izrade vrhunski dizajniranih analognih gramofona za profesionalnu i kućnu upotrebu. Uz gramofon prezentirat će se i zvučnici sisačkog proizvođača Dachorn koji su plod višegodišnjeg istraživanja i iskustva u izradi zvučnika uz uporabu najsuvremenijih tehnologija u elektronici i primjeni specijalnih materijala.

Tijekom večeri održat će se i akcija „Doniraj i uđi u povijest!“ kojom Gradski muzej Sisak nastoji prikupiti što više predmeta koji su vezani uz sisačku industrijsku povijest. Svjesni smo kako se većina takvih predmeta danas nalaze na tavanima, u podrumima i nekim drugim mjestima, a dolaskom u Muzej mogli bi dobiti novi život i biti dio projekta prezentacije industrijske baštine.

PROGRAM

GRADSKI MUZEJ SISAK, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak

18,00 -01,00
Prigodna prodaja publikacija, stručna vodstva izložbenim postavima.

18,00 -22,00
RADIONICA za djecu
Radionica je namijenjena našim najmlađim posjetiteljima, a vezana je uz izložbu „Tradicijska moda s kraja 20. stoljeća“. (Izvođač: Gradski muzej Sisak)

18,00 -22,00
RADIONICA „Dizajniranje, krojenje i šivanje“
U sklopu ove radionice bit će prezentirano tzv. „skidanje krojeva“, odnosno praktično dizajniranje, krojenje i šivanje po uzoru na tradicijske odjevne kaputiće. Radionica će biti popraćena videoprezentacijom, a mogu sudjelovati svi zainteresirani posjetiteji. (Izvođač: Gradski muzej Sisak)

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Tkanje na tkalačkom stanu“
Prezentirat će proces tkanja na tkalačkom stanu, a posjetitelji će se i sami moći okušati u radu na njemu. (Izvođač: gđa. Ruža Ratkić)

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Modeliranje na lutkama“
Demonstracija modeliranja kaputića po uzoru na postavljenu izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Korištenje materijala u funkciji odijevanja biti će prezentirano kroz demonstraciju na lutkama. (Izvođač: Srednja strukovna škola Sisak)

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Zlatna igla-Siscia“
Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su već gotovo nestale, Zlatna igla Siscia predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje. Budući da Zlatna igla-Siscia ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje, posebno će zanimljivo biti vidjeti kako su se dizajn i materijali mijenjali tijekom godina.

18,00 – 22,00
PREZENTACIJA „Ukrašavanje narodnog ruha“
Članice HKUD-a „Radost“ iz Sela demonstrirat će tehnike vezenja i heklanja. Gđa. Ivanka Barić izvodit će vez svilom te proizvodima iz vlastite kućne radinosti pokazati kako se stari tradicionalni vez može ukomponirati u moderno ruho. Gđa. Katica Muža prikazat će tradicionalan način izrade motiva na narodnoj nošnji, na platnu. Isti način se primjenjuje kod ukrašavanja tradicionalnih narodnih nošnji. Pritom će prikazati cijeli postupak – od crtanja motiva na platnu do samog vezenja motiva svilom.
Gđa. Verica Kruhan pokazat će tehniku heklanja čipke kao neizostavni dio ukrašavanja narodnog ruha.

HOLANDSKA KUĆA, Rimska ulica 10, Sisak

18,00 -01,00
Prigodna prodaja publikacija, stručna vodstva izložbenim postavima.

18,00 – 01,00
Akcija „DONIRAJ I UĐI U POVIJEST!“
Akcijom „Doniraj i uđi u povijest!“ Gradski muzej Sisak nastoji prikupiti što više predmeta koji su vezani uz sisačku industrijsku povijest. Svjesni smo kako se većina takvih predmeta danas nalaze na tavanima, u podrumima i nekim drugim mjestima, a dolaskom u Muzej mogli bi dobiti novi život i biti dio projekta prezentacije industrijske baštine. Donacije mogu uključivati predmete koji su nastajali u sisačkim tvornicama, zatim promidžbeni materijal, značke, privjeske, kalendare, plakate, fotografije, arhivsku građu i niz drugih predmeta. Također su nam vrijedni i biografski podaci o pojedincima koji su bili dio sisačke industrijske povijesti. Povodom toga u Holandskoj kući uredit će se prostor gdje će posjetitelji moći donirati svoje predmet i dati informacije o njima. Krajnji cilj je da se svi predmeti prezentiraju na zajedničkoj izložbi tijekom 8. Dana industrijske baštine grada Sisak u rujnu i listopadu 2020. godine. Akcija se nastavlja i nakon Noći muzeja te će trajati do rujna ove godine. Stoga doniraj i uđi u povijest!

18,00 – 19,00
Prezentacija Zbirke Velimira Krakera
U Holandskoj kući prezentirana je jedinstvena zbirka starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Zbirka se ujedno sastoji i od bogate fonoteke od gotovo 2000 ploča. Dugogodišnjim prikupljanjem predmeta za svoju zbirku gosp. Kraker je omogućio javnosti da dobije uvid u razvoj tehnike od početka 20. st. do 1950-ih godina, ali i dizajna takve vrste predmeta. Ovom prigodom gosp. Kraker će posjetiteljima prenijeti svoje znanje i dugogodišnje iskustvo u prikupljanju, održavanju i prezentaciji svoje zbirke.

20,00 – 21,00
Susret tehnologija – spoj glazbe i vrhunske tehnologije nastale u Sisku
Među zadacima rada HOKU naglašeno je kako će ona prezentirati sisačke kreativce, inovatore i dizajnere, stoga nam je posebna čast što u Noći muzeja 2020. možemo prezentirati dvostruki A – singl na vinilnoj ploči sisačke grupe L.H.D., te gramofone firme D.O. Analogue i zvučnike firme Dachorn. Prezentacija će se održati u okruženju Zbirke Kraker koju karakteriziraju stari gramofoni i radioaparati te je zbog toga cijeli program dobio naziv „Susret tehnologija“.
Instrumentalni r’n’r trio L.H.D. samo je naizgled novi bend budući da ga čine Lada, Hrvoje i Dinko, glazbenici s preko dvadeset godina iskustva, nekima poznati kao članovi ugaslih The Bambi Molestersa. Novi, dvostruki A – singl, objavljen krajem 2019. godine, sadrži dvije pjesme: Boiling Water, Dreamy Girl i This Caramel Should Cover The Earth. Prezentacija ploče održat će se na gramofonu sisačkog proizvođača D.O. Analogue koji ima dugogodišnju tradiciju ručne izrade analognih gramofona. Gramofoni su vrhunski dizajnirani za profesionalnu i kućnu upotrebu. Uz gramofon prezentirat će se i zvučnici sisačkog proizvođača Dachorn koji su plod višegodišnjeg istraživanja i iskustva u izradi zvučnika. Svi modeli zvučnika su u potpunosti hrvatski design i proizvod, te spadaju u sam vrh svjetske tehnologije.