You are currently viewing Mali noćni operni razgovori – Zrinka Posavec

Mali noćni operni razgovori – Zrinka Posavec

Nakon uspješnog otvaranja projekta Mali noćni razgovori, u studenom 2022. godine, kad je u Sisku gostovala jedna od najvećih živućih opernih umjetnica, Dunja Vejzović, nastavljamo s ovim projektom. Mali noćni razgovori zamišljeni su kao niz razgovora s opernim umjetnicima svih dijelova te široke i raznolike umjetnosti.

Ove godine, u petak 14. travnja u 19h, u prostorijama CIKSa, gostovat će akademska glazbenica,  operna pjevčica, vokalna pedagoginja, kantauorica i pjesnikinja Zrinka Posavec. Gostovanje je potaknuto izdavanjem najnovije, treće zbirke poezije Zrinke Posavec, Maria Callas se baca u more, te nominacijom za Porina njenog posljednjeg autorskog albuma, Pjesme o ljubavi i tijelu.

            Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja, rođena je 16. lipnja 1981. u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a zatim se usmjerila isključivo na usavršavanje glasa, te diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat – Dunjko. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije (Vitomir Marof, Martina Gojčeta i Olivera Miljaković). U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već od ranog djetinjstva, i klasične glazbene naobrazbe započela je solističku karijeru 2014. Njezini su koncerti etno glazbe Hrvatske i regije prepoznati kao iznimno značajni glazbeni događaji. Njezine vokalne izvedbe stilski su snažne, osobito u izražavanju emocija koje svojim glasom vrsnom lakoćom pretače u različita glazbena stanja. Na taj način čini spoj autorskog glazbenog izričaja i tradicijske glazbe. U njezinim se glazbenim recitalima isprepliće klasičan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta.
Zrinka Posavec bavi se, između ostalog, i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Surađuje je s nizom kulturno – umjetničkih društava u Hrvatskoj i inozemstvu kao i sa školama folklora i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom.

            Ulaz na program je slobodan, i nadamo se da će nam se što veći broj građana pridružiti u razgovoru o glazbi, pjevanju, poeziji, inspiracijama, uključivosti operne umjetnosti te ljubavi.