You are currently viewing Kupske noći 2022.

Kupske noći 2022.

Kraj kolovoza u gradu Sisku rezerviran je za Kupske noći, manifestaciju koju organiziraju Grad Sisak i Turistička zajednica grada Siska. Očekuju vas tri dana glazbe, uličnih performansa, aktivnosti i sportova na vodi, gastro i OPG ponuda lokalnih i gostujućih proizvođača i još mnogi drugi programi. Obala Kupe u Sisku idealno je mjesto za provesti zadnji vikend u kolovozu.
Vidimo se u Sisku!
SPONZORI MANIFESTACIJE:

Mjesto održavanja
Šetnica Slave Striegla; Ulica S.S.Kranjčevića;  rijeka Kupa, HOKU dvorište

Vrijeme održavanja
26.8.- 28.8. 2022.

Opis manifestacije
Rijeka Kupa je puls grada Siska, njegov prepoznatljiv simbol, a festival Kupske noći nudi pregršt sadržaja na samoj obali rijeke Kupe u centru grada, dok ujedno slavi i samu rijeku.
Kupske noći i ove godine su u znaku kulture i umjetnosti u javnom prostoru, sportova na rijeci i zabavnih događanja, a programi su namijenjeni svim generacijama.
I ove godine sve smo programe locirali na nekoliko lokacija duž cijele Šetnice Slave Striegla, te ulice S.S. Kranjčevića kako bismo posjetiteljima omogućili najbolje festivalsko iskustvo.
Zamišljen kao festival koji putuje po različitim lokacijama i donosi sa sobom uličnu izvedbenu umjetnost,  na sisačku šetnicu Kulturni ulični festival dovodi renomirane umjetnice i umjetnike koji profesionalno već godinama izvode na ulici svoje male i velike predstave, koncerte, akrobacije i improvizacije.
Kako bi potakli djecu na interakciju, razvoj njihove mašte i kreativnosti a ujedno im pružili emocionalni užitak i sreću pravi su izbor upravo predstave.
Manifestacijom se dodatno valorizira rijeka Kupa i ukazuje na potrebu suživota s rijekom na jednoj novoj razini. Sa smanjenjem frekventnosti riječnog prometa otvara se prostor za korištenje rijeke Kupe u sportske, kulturne i turističke svrhe. Organiziranjem ovakvih događanja građanima Siska i posjetiteljima se omogućuje sudjelovanje u aktivnostima koje su vezane uz rijeku te prikazuje kako je rijeka modelirala povijest grada tijekom dva tisućljeća.

Tijekom Kupskih noći održavaju se Kupska alka i Šikljada-dvoboj kupskih čamaca,  programi koji su jedinstveni u Hrvatskoj, a koji koriste autohtoni sisački kupski čamac “šiklju”.

“Kupska alka” – sportsko natjecanje zabavnog karaktera gdje se na označenom dijelu rijeke Kupe iz čamca na motorni pogon kopljem gađa alka. Timovi su sastavljeni od dvije osobe gdje jedna osoba vozi čamac, a druga gađa alku.
Pravila natjecanja kao i bodovanje slična su kao i kod sinjske alke.

“Šikljada”– utrka autohtonih sisačkih kupskih čamaca, amatersko je sportsko natjecanje u veslanju autohtonih sisačkih kupskih čamaca „šiklji“, u duljini od 200 metara, u kojem su u izravnom duelu dvije posade.

Natjecanje se održava u dva identična čamca, koje pokreće posada od četiri člana. Po znaku za start, ekipe se po označenoj stazi kreću u suprotnom smjeru (uzvodno-nizvodno) do bove te se nakon okreta vraćaju na mjesto sa kojega su krenule.
Tokom tri dana organizirani su naravno i glazbeni koncerti.

ORGANIZATORI: GRAD SISAK, TZG SISKA, GRADSKA GALERIJA STRIEGL, DOM KULTURE KKV

SUORGANIZATORI: KOMUNALAC SISAK, SISAČKI VODOVOD, GOS SISAK, UDRUGA LAĐARICA SISAK, UDRUGA LAĐARA SISAK, UDVDR KLUB VRBINA,  AEROKLUB SISAK

 

Partneri projekta
Ronilački klub Sisak
HGSS
Gradski muzej Sisak
Gradska tržnica Sisak