You are currently viewing Kuća Striegl adaptira se u memorijalni muzejsko-galerijski prostor

Kuća Striegl adaptira se u memorijalni muzejsko-galerijski prostor

U godini kada Sisak obilježava 100. obljetnica rođenja jednog od svojih najvećih umjetničkih doajena, započela je prva faza uređenja Strieglove rodne kuće u Kranjčevićevoj ulici, zaštićenog kulturnog dobra, koja je zamišljena kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor. Radove je danas obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zajedno s ravnateljicom Gradske galerije Striegl Almom Trauber i voditeljem projekta Kuća Striegl Zoranom Burojevićem.

– Osim što ćemo u središtu grada dobiti moderan muzejsko-galerijski prostor, dobit ćemo zapravo i memorijalni prostor u kojem će se moći dostojno predstaviti kompletan opus Slave Striegla kojeg je donirao Gradu Sisku. Ovim ćemo projektom ispraviti dugogodišnju nepravdu prema Slavi Strieglu – naglasila je gradonačelnica.

Vrijednost radova prve faze je 2,5 milijuna kuna, a sufinancirani su sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture. Završetak radova prve faze koja obuhvaća konstruktivno-građevinske radove bit će u veljači sljedeće godine, a izvođač je GME iz Sunje.

– Kuća Striegl bit će jedinstveni memorijalni muzejsko-galerijski prostor. Ono što ga čini jedinstvenim je to što će zbirka biti prezentirana i izložena u autentičnom prostoru njezina nastajanja. Osim zbirke Striegl i velikog dijela Strieglovih radova, u ovom će prostoru biti prezentirana i povijest jedne sisačke građanske obitelji na primjeru obitelji Striegl. U Kući Striegl je također sačuvan velik broj autentičnih predmeta koji će biti sastavni dio izložbenog postava – rekla je ravnateljica Alma Trauber.

U ovoj godini koja je značajna po 100. obljetnici rođenja Slave Striegla provodi se i projekt Zbirka Striegl u pokretu, a cjelokupna zbirka Striegl je digitalizirana i nalazi se na web stranici Gradske galerije Striegl.

Jedan od najznačajnijih događaja u sklopu obilježavanja stote obljetnice rođenja Slave Striegla je izložba koja se sutra u 19 sati otvara u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a rezultat je

suradnje Gradske galerije Striegl i Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba ”Život za slikarstvo” revalorizirat će umjetničko stvaralaštvo Slave Striegla te potvrditi njegov status referentnog imena hrvatske likovne umjetnosti. Jedan od autora izložbe je Zoran Burojević.

-Striegl je stvarao 80 godina, počeo je portretirati Siščane sa samo 14 godina upravo u ovom prostoru svoje rodne kuće. Izložba je presjek tih njegovih početaka kao dječaka u školi pa odlazak na Akademiju gdje je bio jedan od najboljih studenata Krste Hegedušića i suradnik na njegovim radovima što je bio pokazatelj Strieglovog talenta – rekao je Burojević.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pozvala je sve Siščanke i Siščane na sutrašnje otvorenje izložbe u MUO. Grad Sisak zajedno s Auto prometom Sisak i Gradskom galerijom Striegl organizirao je prijevoz za sve koji žele doći na otvorenje izložbe organiziranim prijevozom. Potrebno je obavezno rezervirati svoje mjesto u autobusu na brojevima telefona 099 2184376 ili 044 522 255 do utorka, 24. rujna do 12 sati. Autobusi polaze s Autobusnog kolodvora u Sisku u 17 sati, a povratak iz Zagreba je u 21 sat.

(sisak.hr)