You are currently viewing Javni razgovori: Nakon potresa #4

Javni razgovori: Nakon potresa #4

JAVNI RAZGOVORI / Nakon potresa #4
“Hitna arhitektura”: od samogradnje do gradnje zajednica
četvrtak 8. 4. u 18:00, online (Zoom, Facebook Live via @Gradska galerija Striegl, @Radio Sisak), Radio Sisak
Tema četvrtog razgovora serije ‘Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’ svoj fokus postavlja u tzv. hitnoj arhitekturi. Više od tri mjeseca nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, te 900-injak potresa koji su uslijedili, još uvijek tragamo za održivim rješenjima stambenog zbrinjavanja – hitnog, privremenog ili trajnog tipa. Brojke Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kažu da je na području tri pogođene županije, uključujući Karlovačku i Zagrebačku, ukupno zaprimljeno 40.435 prijava štete, a tek nedavno su otvoreni zahtjevi za obnovu kojih je pristiglo preko 4000. Na rasprostranjenom (post)potresnom teritoriju, uz nepostojanje adekvatnog broja mobilnih ureda za obnovu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čak i informacije sporo dopiru do pogođenih zajednica – a perspektiva cjelovite obnove, od pojedinačnih kućanstava, obiteljskih gospodarstava, ruralnih cjelina do gradskih područja, čini se nedostižnom. Ovim razgovorom, koji nije zamjena institucionalnom djelovanju ili službenim glasilima, kroz iskustva arhitekata na terenu danas, ali i iz prošlosti, kritički otvaramo složenu temu društvene proizvodnje arhitekture u (post)kriznim vremenima.
Sugovornici:
Mislav Bašić (UGP, 4uHa)
Tamara Bjažić Klarin (IPU)
Luka Korlaet (AF)
Robert Jonathan Loher (HKA)
Ivan Zloušić (ARCHIsquad, 4uHa)
Moderatorica:
Ana Dana Beroš (Sloga)
MISLAV BAŠIĆ je ovlašteni arhitekt, ovlašteni projektant na spomenicima kulture, energetski certifikator i stalni sudski vještak za graditeljstvo i arhitekturu, diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Vodi arhitektonski biro 4uHa koji broji 20 zaposlenih i radi projekte svih mjerila, od interijera i obiteljskih kuća, preko višestambene izgradnje, do hotela. Koordinator je Odbora za arhitekturu Udruge Glas poduzetnika.
TAMARA BJAŽIĆ KLARIN je viša znanstvena suradnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Područje njezinog znanstvenog rada su arhitektura i urbanističko planiranje Hrvatske u 20. stoljeću s fokusom na modernizacijske procese, razmjenu znanja i javni angažman arhitekata. Autorica je knjiga “Ernest Weissmann. Društveno angažirana arhitektura 1926. – 1939.” (2015.) i “Za bolji, ljepši Zagreb!” – arhitektonski i urbanistički natječaji između dva svjetska rata” (2020.). Dugogodišnja je suradnica Hrvatske radiotelevizije.
LUKA KORLAET je diplomirao i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje izvodi nastavu projektiranja stambenih zgrada. Za projekt stambenog sklopa u zagrebačkoj četvrti Jordanovac (sa Sveborom Andrijevićem) 2018. nagrađen je Medaljom za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata, te nominiran za nagradu Mies van der Rohe. Koautor je online baze stanovanje.plus i džepnog vodiča arhitekture Zagreba.
ROBERT JONATHAN LOHER je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, te nakon diplome radio na projektima obnove kulturne baštine RH. Dobitnik je Nagrade Drago Galić za višestambenu zgradu POS Đakovo (s Branimirom Rajčićem i Petrom Miškovićem) 2004. Bio je honorarni asistent na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, i gostujući predavač na Fakultetu za gradbeništvo, prometno inžinirstvo in arhitekturo u Mariboru. S Hrvatskom komorom arhitekata radi na programskim sadržajima, a trenutno je stručni tajnik HKA.
IVAN ZLOUŠIĆ je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, već tijekom studija postaje član skupine ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti, i suradnik na projektu Mala škola arhitekture. Stručno se usavršavao u APZ-u, Architects Collective u Beču (s kojima osvaja 1. i 3. nagradu na međunarodnim natječajima), te arhitektonskom uredu Kap4. Ovlašen je arhitekt i dio tima 4uHa.
O seriji razgovora:
Serija razgovora ‘Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’ za cilj ima poticanje šire i inkluzivnije javne rasprave o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije. U raspravu želimo uključiti stručnjake i aktiviste različitih profila, iskustva, praksi i stavova koji se – najšire rečeno – bave prostorom, društvom, prirodnim okruženjem i kulturnim nasljeđem potresom pogođenog područja: arhitekt_ice, urbanist_ice, povjesničar_ke umjetnosti, kulturne antroplog_inje i etnolog_inje, sociolog_inje, ekolog_inje i dr. Detektiranjem akutnih problema nastalih potresom i razmatranjem budućih scenarija zajedničkog oporavka, propitujemo postojeća i otvaramo moguća nova polazišta i pristupe rješavanju krizne situacije. Postojanje različitih perspektiva i otvaranje šireg horizonta mogućih rješenja vidimo kao osnovu formiranja javnog diskursa o sveobuhvatnom potencijalu zacijeljenja.
Pored pružanja uvida u aktualne i nadolazeće probleme prisutne u zajednicama zahvaćenima potresom iz niza stručnih rakursa, želja nam je da se kroz dijeljena iskustva, znanja i otvaranje novih perspektiva približimo interesima šire publike, da povežemo stručnjake i da, u konačnici, zaključcima ovih rasprava utječemo na rješavanje praktičnih problema unutar zajednica, ali i na buduće poteze upravljačkih struktura.
Javni razgovori odvijaju se u organizaciji Gradske galerije Striegl iz Siska i Sloge – Platforme samoorganiziranih volonterki i volontera.
Održavaju se u dvotjednom ritmu, četvrtkom s početkom u 18,00 sati.
Obzirom na trenutno stanje i u skladu s epidemiološkim mjerama, a i kako bismo program učinili dostupniji široj publici, svi razgovori održavat će se online putem platforme Zoom i biti emitirani na društvenim mrežama te u programu Radio Siska.
O Slozi:
Sloga je neformalna platforma koju čine samoorganizirane volonterke i volonteri aktivni u pružanju izravne i uzajamne podrške i pomoći zajednicama na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Sloga je aktivna u prikupljanju donacija, nabavi privremenih smještajnih jedinica, organiziranju distribucije pomoći i usluga za ljude i životinje, radu na procjeni uporabljivosti građevina, radu s medijima, IT podršci, prijavi govora mržnje i diskriminacije te očuvanju kulturne baštine.
Razgovoru pristupite preko sljedećg linka:
Meeting ID: 992 7182 1609
Passcode: 994684