You are currently viewing Izrada interaktivne karta murala grada Siska

Izrada interaktivne karta murala grada Siska

Umjetnost ulice promijenila je vizualni identitet grada.

Sve se više javlja potreba za uljepšavanjem javnog prostora, a kako su grafiti odavno prerasli stigmu vandalskog čina i postali prava umjetnička djela, postali su jedno od riješenja za brojne sisačke fasade.

Udruga Kult.com i Gradska galerija Striegl do sada su u sklopu projekta Re:Think u Sisak doveli najbolje hrvatske grafitere koji su nekoliko uočljivih sisačkih zidova oživjeli i dodatnim urbanim štihom.

Sisak je zadnjih nekoliko godina dobio novu sliku, novi izgled, novi brend. Ova je umjetnost dostupna svima, nema predznaka elitizma, zatvorenog prostora, ovo je aktualizacija i prezentacija javnog prostora grada Siska. Mnogi industrijski gradovi koji su tijekom devedesetih iskusili krizu upravo su kroz street art i umjetničke platforme osnovane oko street arta doživjeli svojevrsnu renesansu.

Izradom interaktivne karta murala grada Siska te posebne web podstranice na webu TZG Siska posvećene muralima, želimo dodatno naglasiti i prezentirati novi sisački brend – murale. Sama podstranica i Interaktivna karta murala posjetiteljima će stvoriti poticajna iskustva koja pretvaraju karte iz statičnog prikaza u prilike za istraživanje.

Provedbom projekta nastavljamo dodatno popularizirati sisačke murale i Re:Think festival, koji osim turističke, imaju i vrlo važnu edukativnu ulogu za posjetitelje i turiste kako bi se valoriziralo ”novo lice” grada Siska.

Riječ je o projektu koji bi TZG Siska provela zajedno s Gradskom galerijom Striegl.

Projekt je financiran od strane Grada Siska u sklopu Poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi Grada Siska za 2022. godinu