You are currently viewing Izložba u Gradskoj galeriji Striegl ”Tvoje tijelo – moja kuća”

Izložba u Gradskoj galeriji Striegl ”Tvoje tijelo – moja kuća”

U utorak, 30/11/2021, u 19,00 sati otvorena je izložba u Gradskoj galeriji Striegl ”Tvoje tijelo – moja kuća”.
Izložba je rezultat suradnje s Interpretacijski centar baštine Banovine, a iz našeg fundusa pokazujemo prave male bisere.
U sklopu izložbe ‘Tvoje tijelo moja kuća’ izloženi su radovi Branka Čačića koji su dio umjetnikove ostavštine pohranjene u Gradskoj galeriji Striegl. Ova specifična umjetnička i dokumentarna ostavština (ili Čačićevim riječima za života – životna poputbina) po svojoj građi obuhvaća crteže, krokije, mnoštvo rukopisnih tekstova u bilježnicama i knjigama te autorove fusnote u obliku teksta i crteža na stranicama knjiga, isječcima stranica iz knjiga kao i raznom drugom papirnatom i tiskanom mediju. Temu kuće i korablje u Čačićevom opusu donosimo kroz ekstrakte njegovog nevelikog umjetničkog opusa uprizorene crtežima ženskih i muških aktova te erotskim i s erotikom povezanim fantazmagoričnim scenama koje su bile sastavni dio Čačićevih istraživanja.
///
BRANKO ČAČIĆ je rođen u Petrinji 23. siječnja 1933. godine, a umro u Petrinji 17. travnja 2011. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Učiteljsku školu završio je u Petrinji (1952.), a Višu pedagošku školu u Sarajevu 1954. godine. Slikarstvo je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu i diplomirao u klasi profesora Marka Čelebonovića 1959. godine. Radio je kao nastavnik likovnog odgoja u Sunji i Petrinji (1961-1968.), a od 1962. godine kao predavač metodike likovnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Petrinji. U Sisak dolazi 1968. i vodi likovni studio Centra za kulturu ”Vladimir Nazor”, a od 1971. do umirovljenja 1990. godine radi kao kustos galerijske zbirke u Gradskom muzeju Sisak. Baveći se galerijskim radom organizirao je veliki broj izložbi, likovno uredio velik broj kataloga i napisao predgovore u katalozima izložbi umjetnika koji su rođenjem ili djelovanjem vezani za sisačko-petrinjski kraj (Anka Krizmanić, Ivan Antolčić, Ivan Mareković, Josip Posavec-Gec, Marijan Glavnik i dr.). Područje njegovog interesa je bilo narodno likovno stvaralaštvo petrinjskog Pokuplja i sisačke Posavine. Priredio je nekoliko izložbi o seoskoj drvenoj arhitekturi i narodnom vezu i o tome napisao knjige: Hrvatska korablja, 1971., Hrvatska krosna, 1992., te esej Peća i slika, 1976. godine. O dječjem crtežu pisao je u katalozima likovnih izložbi učenika osnovnih škola sisačke regije (1979-1980.). Promišljanja o nastanku glagoljice objavio je u brošuri Svečanost glagoljice (Sisak, 1985.), a priloge o likovnom stvaralaštvu zavičaja u knjizi Oči nasljeđa (Sisak, 1988.). Samostalno je izlagao u Sisku (1968., 1999.), Petrinji, Buzetu, Vukovaru i Zagrebu, a sudjelovao je na izložbama Sisačkog likovnog kruga. Njegovi grafički radovi zastupljeni su u grafičkim mapama U svitanje (Sisak, 1990.) i Sisak 1593.-1993.(Sisak, 1993.), a njegovi likovni prilozi nalaze se u knjizi Sisačka Uskrsnica (Sisak, 1995.) te u pjesmarici Petrinja u pjesmi(Petrinja, 2006.).