You are currently viewing Izložba „Retrospektiva van okvira – Marijan Glavnik“

Izložba „Retrospektiva van okvira – Marijan Glavnik“

Izložbu možete pogledati u prostoru Strukovne škole u Sisku (Ivana Fistrovića 1b).

Izložene su skulpture, crteži i slike, naslijeđe pokojnog akademskog kipara Marijana Glavnika, koje je obitelj odlučila pokloniti Sisačko-moslavačkoj županiji.

Podsjetimo…..

Marijan Glavnik rođen je 22. srpnja 1950. godine u Virju, u tradicionalnoj stolarskoj obitelji. Tu pohađa osnovnu školu. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završava 1970. u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti završava u Zagrebu (1976.). Prvi mu je profesor Želimir Janeš, a potom Ivan Sabolić, kod kojega polazi i Majstorsku radionicu.

Od 1977. godine, živi u Sisku. Odlučivši se za poziv samostalnog umjetnika, 1984. godine otvara javni, stvaralačko-izložbeni atelijer koji djeluje do danas. Svojim umjetničkim ostvarenjima, skulpturama i reljefima u drvetu, reljefima u gipsu, crtežima i slikama, sakralnim motivima te mnogim likovnim ostvarenjima u javnim prostorima, ostat će zapamćen u hrvatskoj modernoj umjetnosti.

Autor je Križnog puta za crkvu Sv. Josipa Radnika u Galdovu i Sv. Mihaela u Crncu kraj Siska te samostanu Sv. Frane u Splitu, a vitraja, oltara i oltarnog reljefa za samostan Sestara Dominikanki u Virju. Javne skulpture postavljene su mu u Đurđevcu (Pijetao), sisačkom Brzaju (Poljubac), groblju Viktorovac (Križ poginulim hrvatskim braniteljima), Cres (spomenik Placidu Corteseu), Galdovo (spomenik Sv.Josipu radniku), njemačkom gradu Heidenheimu (Sisačka šiklja, 2006.), Petrinji (Spomenik palim petrinjskim braniteljima), Komarevo (Spomenik palim braniteljima), Topolovac (Spomenik palim braniteljima)….