You are currently viewing Izložba posvećena 90. godišnjici Starog mosta

Izložba posvećena 90. godišnjici Starog mosta

Gradski muzej Sisak uključio se svojim programima u obilježavanju proslave 90. rođendana Starog mosta u Sisku s izložbom i predavanjem.
Vidimo se danas u 19,00 sati u Gradskom muzeju Sisak!
Izložba je posvećena 90. godišnjici Starog mosta, a na njoj će biti prikazane izabrane fotografije i razglednice iz zbirki Gradskog muzeja Sisak i Hrvatskog školskog muzeja. Na nizu starih razglednica i fotografija u vlasništvu Gradskog muzeja Sisak i Hrvatskog školskog muzeja prikazani su motivi Starog mosta od razdoblja njegove izgradnje, 1925. – 1934. g., do 1970-ih godina 20. stoljeća. Iako su se mijenjala razdoblja i odvijale brojne političke i društvene promijene na našem području, Stari most je ostao bitan dio identiteta grada. Vizure grada Siska nemoguće je zamisliti bez tog elementa u prostoru koji su iskoristili brojni fotografi kako bi zabilježili njegovo postojanje. Izložba se može pogledati do kraja svibnja 2024. godine u Gradskom muzeju Sisak, Kralja Tomislava 10. Autor izložbe je dr. sc. Vlatko Čakširan, muzejski savjetnik Gradskog muzeja Sisak.
Predavanje “90 godina Starog mosta u Sisku”, ponedjeljak, 6. svibnja 2024., 20,00 sati
Predavanje se održava povodom 90 godina od puštanja u promet Starog most, 6. svibnja 1934. godine. Stari most predstavlja simbol grada Siska, a njegova izgradnja označila je modernizaciju cestovnog i riječnog prometa na našem području. Od puštanja u promet most je proživio dva rata, dva snažna potresa i niz drugih nedaća no još uvijek predstavlja jedan od najljepših hrvatski mostova. Na predavanju će biti predstavljen niz zanimljivih podataka o povijesti mosti od njegove izgradnje do današnjeg vremena. Predavanje će se održati u Gradskom muzeju Sisak od 20 sati. Predavač je dr. sc. Vlatko Čakširan, muzejski savjetnik Gradskog muzeja Sisak.