You are currently viewing Izložba: Nika Petković / Tok

Izložba: Nika Petković / Tok

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu Nike Petković pod nazivom ”Tok”.

Izložbu možete pogledati u Gradska galerija Striegl, Rimska 10, Sisak

Radno vrijeme Gradske galerije Striegl:
od utorka do subote; 11:00 – 18:00 sati

Nika Petković kroz ovaj rad donosi u fokus fotografiju i video koje tretira kao primarna sredstva svoje umjetničke ”opservacije”. Predmet njenog vizualnog narativa je naizgled neidentificirani prostor grada u kojem su locirane prepoznatljive karakteristike svojevrsnog modula postindustrijske tranzicije, a upravo je to stanje u kojem se nalazi veliki broj gradova čije javne prostore dijelimo i anticipiramo.
Odabravši šest specifičnih i točno određenih gradskih lokacija, Nika Petković se usredotočuje na načine kako preispitivati prošlost i njene prisutne kontinuitete u sadašnjosti.
Autorica sama naglašava kako ”u ovom fragmentarnom eseju suprotstavlja odnose između statičnog i dinamičnog, tretirajući sliku u pokretu kao proširenu fotografiju. Postavom, ali i sadržajem suprotstavljaju se trajanje i trenutak, kretanje i nepokretnost, prošlost i sadašnjost, propadanje i nestajanje, sugerirajući aktualni tok grada koji se pretvorio u svakodnevnu čekaonicu promjena i neostvarenih društvenih nadanja.”

Izložba je dio izložbene sezone Gradske galerije Striegl i sufinancirana je sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture RH.

///

NIKA PETKOVIĆ (1992., Rijeka) magistrirala je filmologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Bologni, u Italiji. U svom radu bavi se istraživanjem odnosa između filmske i fotografske slike u suvremenoj umjetnosti, kao i njihovom doprinosu u nastanku medijske nostalgije. Radila je kao istraživačica i montažerka arhivskih filmova na nekoliko umjetničkih projekata i filmova, surađujući s filmskim arhivima i kinotekama (Cineteca di Bologna, Archivio Home Movies, itd.) Osim filmske umjetnosti njeno područje interesa posebno je fokusirano na fotografiju. Izlagala je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, među kojima su Festival Fotografia Europea 2017., Athens Photobook Festival 2019., te festival ARTE FIERA 2019. u Bologni. Trenutno živi i radi u Zagrebu.