You are currently viewing Izložba Mirka Ilića pod nazivom ”Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati”

Izložba Mirka Ilića pod nazivom ”Pobunjenik s razlogom/Recentne ilustracije i plakati”

Otvorenje izložbe: petak, 4. 10. 2019., 19,00 sati

Izložba će predstaviti izbor plakata i ilustracija Mirka Ilića koji su nastali u recentnom periodu od angažmana za New York Times, The Village Voice, Der Spiegel te rada u sklopu vlastitog studija Mirko Ilić Corp. kojeg je pokrenuo 1995. godine i koji djeluje sve do danas.

Na ovoj izložbi fokusirali smo se izborom na Ilićeve vizualne reakcije i dizajnerska rješenja aktualnih tema koje su, u kontekstu današnjeg i trenutnog vremena, još uvijek predmet važnih društvenih i političkih pitanja i refleksija, a evidentna su upravo kroz medij Ilićeve ilustracije i plakata.

Nakon otvorenja izložbe, Mirko Ilić će s početkom u 20,00 sati održati predavanje pod nazivom ”Simboli mržnje”.

Predavanje „Simboli mržnje“ tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, ukazat će se na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čijeg podrijetla i značenja nismo svjesni.
///
Kustosica izložbe: Alma Trauber
Stručni suradnici: Mirko Ilić, Dejan Kršić
Dizajn izložbe: Sven Sorić
///
Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Siska.
///
Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina.
Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.
Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.
Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent.
Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih.
Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.
Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku.
Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je do danas postavljena 53 puta u 24 države.