You are currently viewing IZLOŽBA “KRITIČKI TURIZAM”

IZLOŽBA “KRITIČKI TURIZAM”

➡️ KRITIČKI TURIZAM

Gradska galerija Striegl vas poziva da razgledate putujuću izložbu ‘𝗞𝗿𝗶𝘁𝗶č𝗸𝗶 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗮𝗺’ koja se kao istoimeni projekt bavi umjetničkim propitivanjem i kritikom neplanske turistifikacije te refleksijom njenih društvenih i estetskih konotacija.
Izložba će biti postavljena u prostoru Gradske galerije Striegl od 14. 6. do 15. 9. 2024. godine, (1. kat Holandske kuće, Rimska 10, Sisak)
‘Kritički turizam’ je usmjeren prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji propituje privredno stremljenje monoekonomiji turizma u Hrvatskoj i drugdje, te njenih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj. Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji su nastali u produkciji ili koprodukciji udruge siva) (zona, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, u kojoj su troje izlagača i članovi: Darko Fritz, Edita Pecotić i Ivan Ramljak.
U gradu Korčuli, ali i diljem naše obale, ne postoje dugoročne smjernice o kulturnom turizmu ni kulturne politike na lokalnom ili državnom nivou, te se tu otvara prostor za razne (kvazi)kreativne industrije i populističke programe kao što su inscenacije povijesnih vojnih bitki ili nekih izmišljenih povijesnih prikaza i priča, kao što je ona lokalna da je Marko Polo rođen u Korčuli. Taj je proces nazivan ‘diznifikacijom’, prema Disneylandu, fizičkom gradu koji uprizoruje fikciju.
S jedne strane siva) (zona nastoji aktivno uključiti suvremeno lokalno i međunarodno stvaralaštvo u postojeće okvire tzv. kulturnog turizma koji se uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje kulturne baštine. Programom umjetničkih rezidencija, produkcijom radova u Korčuli i osobnim prisustvom umjetnika i gostujućih kustosa u ostvarivanju programa, siva) (zona doprinosi aktivnom sudjelovanju gostiju, izmičući ih iz standardne pasivne i konzumerističke pozicije turista. S druge strane, siva) (zona kroz jednu od programskih linija nazvanu Kritički turizam predstavlja odabir umjetničkih radova i projekata koji se reflektiraju na razne, uglavnom negativne, posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara neke zajednice, kao što su javni prostor i infrastruktura.
Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito kroz umjetničke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora. Metodologije ‘Kritičkog turizma’ mogu se tako aplicirati kao ‘case-study’ na slične turističke lokacije tj. destinacije diljem svijeta.
Izložba u Gradskoj galeriji Striegl je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija RH i Grada Siska.
𝗨𝗺𝗷𝗲𝘁𝗻𝗶𝗰𝗶/𝗲: Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Andreja Kulunčić, Božena Končić Badurina, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Ilija Šoškić, Vice Tomasović
𝗞𝘂𝘀𝘁𝗼𝘀: Darko Fritz
𝗗𝗶𝘇𝗮𝗷𝗻: Sven Sorić

Veselimo se i radujemo vašem dolasku!