You are currently viewing Izložba i promocija fotomonografije o industrijskoj baštini Siska

Izložba i promocija fotomonografije o industrijskoj baštini Siska

Otvorenje izložbe “Industrijska baština Siska – Bila jednom industrija, bili jednom ljudi” i promociju fotomonografije
“Industrijska baština Siska okom fotografa” bit će u utorak, 24. rujna u 19 sati u Foto galeriji “Siscia Obscura”, I. K. Sakcinskog 2, Sisak.

Izložbu “Industrijska baština Siska – Bila jednom industrija, bili jednom ljudi” će sačinjavati 30 fotografija izrađenih u starim fotografskim procesima autora Miroslava Arbutine – Arbea koji se već niz godina bavi istraživanjem industrijske baštine grada Siska.

Tematski će fotografije pokazati industrijske pogone, no usmjerene su prema onim mjestima na kojima su radnici boravili, radili, provodili slobodno vrijeme, objedovali… Motivi su razni, ali imaju istu poruku – „Fildžan na rešou, kao da je netko otišao po šalice da natoči kavu. Novine otvorene na strani sa križaljkom, podcrtani kalendar…, ali godina 2004. ili 2009. Ljudi su otišli i više se nikada neće vratiti.“. Fotografije bilježe trenutke “post festum” s jasnim ciljem da ukažu na trenutak propadanja pojedinih tvornica, koje su bez radnika ostale dehumanizirane i izgubile svoju gospodarsku važnost. Fotografije dokumentaristički bilježe postojeću situaciju i postavljaju niz pitanja pred gledatelje. Ujedno se na njima nalaze brojni motivi koji ukazuju na senzibilitet autora, koji je nekada i sam bio radnik u jednom sisačkom gigantu, prema prostorima radničkih susreta. Upravo se iz toga može iščitati emocija koja obilježava cijelu izložbu.

Uz izložbu će biti održana i promocija fotomonografije Industrijska baština Siska okom fotografa, koja na više od 250 stranica pokazuje preko 200 fotografija od ukupno 30 autora, među kojima su i Stanko Abadžić, Janko Belaj, Damir Matijević, Tomislav Veić i Miroslav Arbutina. Ova je knjiga rezultat petogodišnje suradnje Foto galerije „Siscia Obscura“ i Gradskog muzeja Siska na manifestaciji Dani industrijske baštine grada Siska. U knjizi će biti prikazani radovi navedenih autora koji su boravili u Sisku i obilazili razne lokacije po gradu, na kojima nikada nisu bili, bilježeći postojeće stanje industrijske baštine. Rezultat toga su brojne fotografije koje svojom povijesno-dokumentarističkom i umjetničko-estetskom vrijednošću ukazuju na niz motiva koji su već zaboravljeni i danas se ne primjećuju. Na taj način autori daju novu vrijednost pojedinim lokacijama te pozivaju na obilazak i promišljanje o njihovoj sudbini.

Objavu fotomonografije financijski su potpomogli: Ministartsvo kulture RH, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, C.I.O.S. GRUPA.