You are currently viewing „Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost“ u Narodnom muzeju Labin

„Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost“ u Narodnom muzeju Labin

U Narodnom muzeju Labin od prošloga je tjedna postavljena izložba pod nazivom „Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost“ .

Izložba je otvorena u suradnji s Gradskim muzejom Sisak i Foto galerijom „Siscia Obscura, a sisačka industrijska baština prezentirana je kroz povijesni i tematski pregled autora dr. sc. Vlatka Čakširana, ravnatelja Gradskog muzeja Sisak te kroz fotografije četiri hrvatska fotografa – Stanka Abadžića, Damira Matijevića, Janka Belaja i Miroslava Arbutine.

Zajednička izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada Siska i njegove industrijske baštine s umjetničkim pristupom koji konstatira postojeće stanje. Na taj se način javnost nastoji senzibilizirati za tu problematiku te potaknuti na razmišljanje o mogućnostima iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Ujedno, to može biti primjer drugim sredinama kako se može potaknuti rasprava o navedenoj problematici. Izložba je do sada gostovala u Osijeku, Karlovcu, Rijeci i Bruxellesu.

Na otvaranju izložbe fotograf Miroslav Arbutina – Arbe održao je i prezentaciju stare fotografske tehnike „Van Dyck“ koja je korištena i za fotografiranje industrijske baštine Siska.

FOTO: Gradski muzej Sisak