You are currently viewing Gradska galerija Striegl – ”The Viewing Room”/”Soba za gledanje”

Gradska galerija Striegl – ”The Viewing Room”/”Soba za gledanje”

26. SRP U 18:00 – 9. KOL U 18:00
U sklopu ovog programskog koncepta predstavit ćemo na jednom mjestu izbor suvremenih hrvatskih umjetnika i autora koji djeluju u polju videa/filma i animacije, a po kustoskoj selekciji Marka Tadića.
U Sobi za gledanje, u ljetnom izdanju, predstavit ćemo svakog tjedna novu autoricu/autora te njihove izabrane radove.
Autorica s kojom započinjemo ljetno izdanje Sobe za gledanje je Nicole Hewitt. Predstavit ćemo 3 epizode iz projekta pod nazivom ”Ova žena se zove Jasna” u kojem autorica istražuje mogućnosti narativa, pripovjedanja, fokalizacije likova u tekstu, te ritmu i formi samog teksta kroz fragmentirani narativ vezan uz haški sud, a manifestira se kao performans, tekst, film. Ovaj projekt obuhvaća 10 epizoda.
Nicole Hewitt se bavi filmom, videom, performanceom i tekstom. U novijim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog, odnosno jezičnog, iskaza, i odnos izmedu prikaza i retorike, te fiktivnog i stvarnog’ vremena. Noviji radovi, kao serija performansa Ova Žena se zove Jasna, sve se više koncentriraju na izvedbu jezika kroz fikciju, recitaciju, pjevanje i testimonijal. Uz likovnu praksu, bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti, te je 2013. završila doktorski studij na Slade School of Fine Art u Londonu, s tezom koja razmatra odnos filma, naracije, plesa, povijesti i retorike. Prethodno obrazovanje uključuje diplomski studij Fine Art Media na Slade School of Fine Art, preddiplomski studij vizualne i izvedbene umjetnosti na Brighton Polytechnic Art College, te specijalizaciju u Jiri Trnka studiju animiranog filma u Pragu. Doktorirala je na Slade School of Art 2013. Redovita je profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.