You are currently viewing Dan knjižnice i Noć knjige

Dan knjižnice i Noć knjige

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak vas poziva na Dan knjižnice i Noć knjige
u petak, 22. 4. 2022.
Izložba: Glagoljska početnica / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
U izlozima Odjela za odrasle sisačke knjižnice očekuje vas izložba postavljena u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom Sisak povodom 495 godina od prvotiska glagoljske početnice.
Izložba: Sloboda u dječjim očima / 10:00 – 24:00 / izlozi Kranjčevićeve 8
Tema ovogodišnje manifestacije Noći knjige je „sloboda“, a mi smo ju odlučili otvoriti na najljepši i najiskreniji način – kroz dječje oči i misli otkrivajući što za djecu znači „sloboda“. Iako je stari Dječji odjel sisačke knjižnice neuporabljiv nakon potresa, odlučili smo oživiti izloge ovoga prostora i baš u njih postaviti izložbu „Sloboda u dječjim očima“. Pozivamo vas da prošećete Kranjčevićevom ulicom, pogledate izložbu plakata ispisanih dječjim mislima, a zatim nam se priključite U odjelu za odrasle (Rimska ulica 27) i Dječjem odjelu (Ante Starčevića 20) gdje vas očekuje program Noći knjige u organizaciji sisačke knjižnice.
Mali antikvarijat / 12:00 – 20:00 / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
Prodaja rabljenih stručnih knjiga i beletristike po simboličnim cijenama.
Sajam knjige / 12:00 – 20:00 / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
Prodajni sajam knjiga izdanih u nakladi sisačke knjižnice po promotivnim cijenama.
Izložba: Retrospektiva Književne nagrade „Tea Benčić Rimay“ / 12:00 – 20:00 / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
Izložba plakata s odabranim pjesama u prozi iz pobjedničkih zbirki Književne nagrade „Tea Benčić Rimay“.
U spomen na prerano preminulu sisačku pjesnikinju, esejisticu, književnu teoretičarku i jednu od vodećih hrvatskih stručnjakinja za suvremeno pjesništvo Teu Benčić Rimay Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak je 2014. godine utemeljila Književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“. Nagrada se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi.
Na izložbi postavljenoj u Odjelu za odrasle sisačke knjižnice moći ćete pročitati neke od pjesama u prozi iz pobjedničkih zbirki ove književne nagrade objavljene od 2015. do 2021. godine.
Glazbena i poetska slušaonica / 12:00 – 20:00 / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
Slušaonica zvučnih knjiga Književne nagrade “Tea Benčić Rimay” i klasika Glazbene zbirke sisačke knjižnice.
Pričaonica i kreativna radionica izrade straničnika / 17:00 / Dječji odjel, Ante Starčevića 20
Rođendan sisačke knjižnice proslavit ćemo čitanjem prigodnih priča kojima je cilj među djecom vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole popularizirati knjigu, čitanje te ih potaknuti na dolazak u knjižnicu. Nakon pričaonice djeca će imati priliku samostalnu izraditi personalizirani straničnik.
Kviz znanja za djecu: SKvizić / 18:00 / Dječji odjel, Ante Starčevića 20
Ove godine po prvi put u Noći knjige organiziramo SKvizić – kviz znanja iz opće kulture za djecu i mlade od 10 do 15 godina. Za kviz nisu potrebne nikakve posebne pripreme, povedite svoje prijatelje i znanje koje imate, a mi ćemo se pobrinuti za dobru atmosferu! Pokažite koliki ste „znalci“, najbolje ćemo obradovati nagradama. Veselimo se vašem dolasku!
Promocija knjige i predavanje o sokolarstvu / 18:00 / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
U sklopu programa Noć knjige kojem je ovogodišnja tema „sloboda“ u sisačkoj ćemo knjižnici ugostiti predsjednika Hrvatskog Sokolarskog Društva, gospodina Marijana Žižanovića i akademskog kipara, gospodina Vitolda Košira koji će predstaviti svoju novu knjigu „Sokolarstvo i ptice grabljivice : likovni prikazi u Hrvatskoj“ .
Kviz znanja za odrasle: SKviz / 20:00 / Odjel za odrasle, Rimska ulica 27
Sisačka knjižnica tradicionalno u Noći knjige organizira kviz znanja. Pozivamo vas da i ove godine prijavite svoj natjecateljski tim, pokažete nam svoje znanje te se pritom zabavite, a sigurno i nešto novo naučite!
Tombola / 8:00 – 20:00 / Dječji odjel, A. Starčevića 20
Povodom Dana knjižnice svu djecu koja 22. travnja posjete Dječji odjel darujemo nagradama u našoj maloj tomboli.