You are currently viewing Atelje riječi – radionica za djecu i mlade – posljednja radionica ciklusa

Atelje riječi – radionica za djecu i mlade – posljednja radionica ciklusa

Nakon riječi slijedi Atelje pokreta

Proteklih mjeseci u Gradskoj galeriji Striegl održane su radionice Atelje riječi. Radionice su okupile učenike i učenice završnih razreda osnovnih škola, te srednjoškolce, s ciljem povezivanja Strieglova stvaralaštva i novih naraštaja. Posljednja, peta radionica Ateljea riječi bit će održana ove subote 23. studenog 2019. u 10:30h.
Radionice su osmišljene i realizirane u suradnji s Vesnom Roguljom Mart, profesoricom i autoricom, kojoj je inspiracija za osmišljavanje programa radionica bilo likovno i pjesničko stvaralaštvo, te ples i pokret. Prethodno održane radionice predstavile su učenicima Strieglov opus i tematizirale odnos umjetnika i umjetnosti spram realnosti. Obrađene su važnije tematske cjeline – pejzaž, vedute grada, animalizam i intima.
Po završetku ciklusa radionica Atelje riječi Aletea Rogulja Mart, scenska plesačica, nastavlja s radionicom Atelje pokreta, pa svakako pozivamo učenike koji do sada nisu sudjelovali na radionicama da se priključe ovom zanimljivom projektu.
Radujemo se Vašem odazivu, te napominjemo da je radionica besplatna za sve učenike.

Voditeljice radionice:
Vesna Rogulja Mart, voditeljica radionice Atelje riječi
Aletea Rogulja Mart, scenski plesač

BIOGRAFIJE:

Vesna Rogulja Mart rođena je u Sisku 1966. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij kroatistike i južnoslavenskih filologija. Predaje na sisačkoj Gimnaziji, idejni je začetnik Zbornika učeničkih radova, koautor brošure 90 godina Gimnazije Sisak, organizator  humanitarnih akcija i književnih večeri te mentor učenicima. Objavila je niz članaka, prikaza, kritika i putopisa vezanih uz književnost, ples i planinarenje. Objavom njene knjige Ona nikada nije vidjela pokrenuta je Teina biblioteka 2013. godine u čast dr.Tei Benčić Rimay. Odabrani tekstovi njene plesne proze dio su koreodrame Steiner/skica u režiji Jasmina Novljakovića i koreografiji Jasminke Petek Krapljan iz 2014. godine kojom se obilježilo 120 godina od rođenja sisačkog slikara Milana Steinera. Matica hrvatska – ogranak Sisak 2016. godine izdaje novu zbirku opisne proze GRANICE, GRENZEN, SINIRLARI koja se našla i na policama austrijskih knjižnica. Obje su knjige obrađene u projektu NKČ Vlado Gotovac Sisačka književnost u zvuku. S obitelji živi na rubu grada; priča, piše, pleše i planinari.

Aletea Rogulja Mart rođena je u Sisku 1998. godine. Završila je osnovnu i srednju plesnu školu u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici te stekla zvanje scenskoga plesača; ujedno je i maturantica Gimnazije Sisak. Studentica je Kinzeološkoga fakulteta u Zagrebu.  Ponikla je iz Plesnog i Baletnoga studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine s kojim je od 2003. godine  uz mentorstvo Jasminke Petek Krapljan nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu. Polaznica je raznih plesnih tečajeva i seminara  čiji su voditelji bili Joe Alegado, Robert Clark, Larisa Navojec, Korana Smoljanić, Andrea Solomon, Ema Janković, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić i dr. Do 2018. bila je jedna od asistentica u Plesnom studiju, a od 2018. voditeljica je radionica suvremenoga plesa i koregrafkinja u Top Stepu Sisak. Ovogodišnja je dobitnica državne nagrade za doprinos u povezivanju dramske i plesne umjetnosti za predstavu Machbetovi koja je izvođena na festivalima u Rumunjskoj i Bugarskoj. Osim izvedbenog dijela plesne umjetnosti, bavila se i istraživačkim radom te je u časopisu Poučak objavljen članak Ples bez matematike i fizike u suautorstvu s gimnazijskom profesoricom fizike Blaženkom Slovenec i dr.sc Nikol Radović s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.