You are currently viewing Aeroshow u Sisku: Pilot iz Jaske proletio je zrakoplovom ispod sisačkog zidanog mosta

Aeroshow u Sisku: Pilot iz Jaske proletio je zrakoplovom ispod sisačkog zidanog mosta

Svojim zrakoplovom Eurostar EV 79, 67-godišnji poduzetnik Josip Lacković iz Jastrebarskog proletio je ispod sisačkog zidanog mosta, širokog 35 metara, na tradicionalnom, danas održanom Aeroshowu.

Za taj pothvat bilo je nužno najprije ishoditi sve dozvole Agencije za civilno zrakoplovstvo, a potom provesti i sve rigorozne mjere sigurnosti.

Tako je u vrijeme naleta zrakoplova promet preko mosta bio prekinut, a zabranjen je bio pristup i pješacima. Isto tako, u neposrednoj su blizini dežurale ekipe Hitne pomoći, vatrogasaca, ronioca i HGSS-a.

Sisački zidani most, kojeg je gradio projektant Milivoj Frković, mnogi stručnjaci ubrajaju među najljepše u zemlji, a pušten je u promet 1934. Nažalost, u nedavnom je potresu oštećen, ali je u prometu.

Samo godinu dana nakon izgradnje, dvojica su se vojnih pilota, Zlatko Šintić i Milan Korica, daleko od očiju vlasti odlučili proletjeti ispod mosta. Na njegovom je mjestu ranije stajao drveni most, a zabilježeno je da je ispod tog mosta 1932. proletio također vojni pilot Ivica Jakovlić.

Na sisačkom Aeroshowu je sudjelovalo desetak letjelica – od Super Pipera i ultralakih letjelica do motornih jedrilica, paraglajdera i žirokoptera.

 

Izvor: https://www.novilist.hr/novosti/jaskanac-proletio-ispod-sisackog-zidanog-mosta/?fbclid=IwAR1byfyqMOqpIimmTx10uo42H6Z6YFhpCvR033h4CUreCVVDeLYKr3iBx1M