You are currently viewing IKC Sisak: Izložba klasične turske umjetnosti

IKC Sisak: Izložba klasične turske umjetnosti

U Islamskom kulturnom centru Sisak u ponedjeljak, 7. oktobra 2024. godine s početkom u 18:00 sati otvorena je izložba radova klasične turske umjetnosti čiju postavku, sadržaj i strukturu radova na izložbi organizira dr. Ahmet Sacit Ačikgozoglu, profesor tradicionalnih turskih umjetnosti na Sveučilištu Mimar Sinan u Istanbulu.

Izložba uključuje 36 djela klasične turske umjetnosti kao što su iluminacija, minijatura, kaligrafija, ebru umjetnost, kat’i umjetnost i umjetnost pločica.

Autori radova na izložbi su prof.dr. Ahmet Sacit Ačikgozoglu i njegova 23 učenika.

Izložba se organizira u saradnji s Institutom Yunus Emre, Ambasadom Turske u Zagrebu, Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj,Turkish Airlinesom i Predstavnikom turske nacionalne manjine grada Zagreba, a domaćin je Medžlis Islamske zajednice Sisak i Islamski kulturni centar u Sisku.

U Islamskom kulturnom centru posjetitelji će imati priliku vidjeti preko trideset odabranih eksponata radova različitih oblika klasične turske umjetnosti što manifestira ljepotu, sklad i harmoniju jednostavnosti u Univerzumu.

O autoru i organizatoru postavke izložbe:

Prof. dr. Ahmet Sacit Ačikgozoglu, rođen 1969.godine u Istanbulu osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Istanbulu, a 1993. godine je diplomirao na Univerzitetu Marmara na Odsjeku za teologiju.

Magistarski studij na Institutu društvenih nauka Univerziteta Marmara na programu Historije tursko- islamskih umjetnosti završio je 1995. godine s tezom na temu potpisanih nadgrobnih spomenika.

Doktorirao je 2002. godine na programu Turske umjetnosti na Institutu za turske studije Univerziteta Marmara, pod mentorstvom prof. dr. Selçuka Mülayima, s tezom pod nazivom “Prostor ispred mihraba u osmanskoj džamiji”.

Za predavača na Odsjeku za tradicionalne turske rukotvorine na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Sakarya imenovan je 2003. godine, a 2009. započeo je rad na Odsjeku za historiju umjetnosti na Fakultetu prirodnih i društvenih nauka Univerziteta Marmara. U periodu od 1995. do 2005. godine nastavio je studije kaligrafije sa hattatom Hüseyinom Kutluom, a također je radio na pisanju s prof. dr. Alijem Alparslanom i doc. dr. Alijem Rızom Özcanom.

Od svog učitelja ebru umjetnosti, Sadreddina Özçimija, dobio je diplomu 2005. godine.

Na Odsjeku za tradicionalne turske umjetnosti Fakulteta likovnih umjetnosti na Univerzitetu Mimar Sinan počinje raditi kao docent,a od 2018. godine svoju dužnost nastavlja pod titulom profesora.

Ahmet Sacit Açıkgözoğlu bio je savjetnik na mnogim projektima restauracije koje je TIKA realizirala na Balkanu i širom svijeta. Ima radove u oblastima umjetnosti knjige, natpisa i osmanske arhitekture, te drži predavanja na te teme. Otac je dvoje djece i suprug.

Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a održao je i vlastite izložbe “Klasične turske ebru umjetnosti” u gradovima kao što su Istanbul, London, Edinburgh, Glasgow, Priština, Sarajevo i Budimpešta.

(Preporod.info)