You are currently viewing Otvorenje samostalne izložbe Duška Šibla pod nazivom ”Oluja/Tempest”

Otvorenje samostalne izložbe Duška Šibla pod nazivom ”Oluja/Tempest”

Gradska galerija Striegl predstavlja novu izložbu!
Pozivamo vas da nam se pridružite u otvorenju samostalne izložbe Duška Šibla pod nazivom ”Oluja/Tempest” koje će se održati u četvrtak, 26. 9. 2024. u 19:00 sati.
Kustosica izložbe je Elizabeta Wagner.
O izložbi:
”(..)
Predstavljene slike su nastale u vrijeme kada slikar doživljava korjenite promjene u privatnom životu. Šibl je započeo stvarati apstraktni ciklus u Opatiji, ubrzo nakon preseljenja ateljea iz Dubrovnika na Kvarner pa su djela posljedica osobnog iskustva: turbulentnosti, nepredvidljivosti i nestalnosti, karakterističnih za relevantnu svakodnevicu. On prenosi kaos života i opću nesigurnost na platno. (..)
Duškovo slikarstvo nije zatvoreni sistem; on osluškuje okolinu, interpretira je kroz osobnu prizmu u bezbroj varijabiliteta i vraća natrag publici. U slici nema reda jer ništa nije savršeno, ali nered nije shvaćen kao bauk zla; slika se mijenja kroz vrijeme, prenosi energiju, kretanje, čuvstvo promatraču kojem je dana sloboda da razumije i osjeti energetsku neravnotežu (oluju) potpuno subjektivno. (..)” // Elizabeta Wagner
Izložba je realizirana sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
///
Duško Šibl
Rođen je 1951. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je 1977. godine diplomirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti. U Londonu 1982. završava studij slikarstva na Byam Shaw School of Art, a 1986. magistrira na glasovitom Royal College of Art. Živeći i radeći na tri ključne lokacije, u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku, Šibl od 1982. godine izlaže i sudjeluje na važnim skupnim i samostalnim izložbama u domovini i Europi. Martyn Walsh ga izabire kao suradnika na čuvenom Pirellijevom kalendaru. Iste su mu godine zapaženi nastup na međunarodnom sajmu suvremene umjetnosti u londonskom izložbenom centru Olympia Exhibition Hall te prva monografska izložba u Zagrebu. Njegov stvaralački potencijal iznjedrio je mnogobrojne crtačke i slikarske cikluse koji se prostorno nadopunjavaju i stapaju u veliki nekonvencionalni ciklus. Od 1982. godine do danas priredio je mnogobrojne samostalne i skupne izložbe (Zagreb, London, Dubrovnik, Pariz, Liverpool, Split, Zadar, Sarajevo, Pula, Umag, Lisabon, Šibenik, Parede, Čakovec, Varaždin, Bonn, Brighton, Petrinja, Trogir, Slavonski Brod, Požega, Zabok i Pečuh). Uz slikanje, bavi se i performansom (Liverpool, Unity Theatre i Zagreb Plesni Centar). O njegovu slikarstvu tekstove pišu vodeći likovni kritičari – akademici Tonko Maroević i Luko Paljetak, Josip Depolo, Guido Qien, Zdravko Zima, Marina Baričević, Vlado Bužančić, Milan Bešlić, Iva Körbler, Enes Quien, Flora Turner, Saša Vereš, Mirjana Šigir, Josip Škunca, Goran Blagus, Elizabeta Wagner i ostali. Za HRT je 2004. snimio film „Poetska igra tijela” za koji je tekst napisala Marina Baričević. U ediciji Likovnih monografija Art Studij Azinović objavljena je monografija “Duško Šibl” autorice Ive Körbler 2020. godine. Godine 2019. seli ljetni atelje iz Dubrovnika u Opatiju. Danas živi i radi podjednako u Zagrebu, Londonu i Opatiji.