You are currently viewing 8. Dani industrijske baštine grada Siska

8. Dani industrijske baštine grada Siska

Organizator: Gradski muzej Sisak

Partneri:        

Turistička zajednica grada Siska

Foto galerija „Siscia Obscura“

BK „Roda“ Sisak

Pokrovitelji:  

Ministarstvo kulture RH

Grad Sisak

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već osmu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Po prvi puta se manifestacija održava u prostoru Info-centra industrijske baštine Holandska kuća koji je od njegova otvorenja 6. prosinca 2019. godine postao središnji prostor prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. Njime je omogućeno da se tijekom cijele godine kontinuirano radi na popularizaciji takvog tipa baštine, a time je i ispunjen cilj manifestacije Dani industrijske baštine grada Siska koja je pokrenuta još 2013. godine.

PROGRAM

Petak, 11.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak IZLOŽBA / Što je industrijska baština?  
PROMOCIJA /  Priručnik za prikupljanje predmeta industrijske baštine Siska
Potaknuti otvorenjem Info-centra industrijske baštine – Holandska kuća, kao središnjim prostorom za interpretaciju industrijske prošlosti Siska, i željom da se prikupi što više predmeta koji su vezani uz tu prošlost, nastala je ideja za izložbu „Što je industrijska baština?“.  Izložbom će se prezentirati donirani i otkupljeni predmeti industrijske baštine vezani uz povijest grada Siska, a sklopu otvorenja predstavit će se i Priručnik o prikupljanju predmeta industrijske baštine Siska koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati s ciljem očuvanja bogate baštine grada. Raznolikost prikazanih predmeta ukazuje na bogatu industrijsku proizvodnju te intenzivan gospodarski razvoj grada i njegove okolice od kraja 19. stoljeća do današnjeg vremena.
AUTOR: dr. sc. Vlatko Čakširan
Subota, 12.9.2020. 15 sati Ulica Ruđera Boškovića b.b. OBILAZAK /  Ruta sisačkih pivovara
Ruta sisačkih pivovara kreće kod Stare pivovare u Ulici Ruđera Boškovića b. b., a završava obilaskom podruma Nove pivovare u Ulici Ivana Gundulića. Cilj obilaska je ukazivanje na bogatu pivarsku tradiciju grada koja seže od 1855. godine.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak
Subota, 12.9.2020.
17 sati Šetnica Slave Striegla
VI. SISAČKI FESTIVAL PIVA
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festivalom se nastoji evocirati uspomena na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini, a ujedno se potiču društvene i gospodarske aktivnosti u kontekstu proizvodnje craft piva te razvoja lokalnog gospodarstva. Prva sisačka pivovara danas je najstariji industrijski objekt u gradu te je još uvijek u većoj mjeri očuvan i prenamijenjen.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska, Grad Sisak i Gradski muzej Sisak
Petak, 18.9.2020. 19 sati Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak IZLOŽBA /  Industrijska baština Sisak – Rijeka
U sklopu manifestacije „8. Dani industrijske baštine grada Siska“ , Foto klub „Siscia Obscura“ i Gradski muzej Sisak organizirat će 7. put za redom izložbu na temu industrijske baštine. Izložba je rezultat suradnje fotografa iz gradova Rijeke i Siska. U sklopu projekta Sisak će ugostiti dva fotografa iz Rijeke, Borislava Božića i Petra Trinajstića, koji će fotografirati baštinu Siska, a Rijeka će ugostiti dvije fotografkinje iz Siska, Irmu Podoreški i Lornu Kijurko, koje će fotografirat industrijsku baštinu Rijeke. Nakon odabira radova, prva će zajednička izložba biti organizirana u Sisku, 18. 9. 2020., a nakon toga i u Rijeci.  Na taj će se način sisačka i riječka industrijska baština staviti u širi kontekst te izaći izvan okvira lokalne sredine. Cilj ove izložbe je popularizacija industrijske baštine, fotografske djelatnosti i povezivanje gradova Siska i Rijeke.
AUTORI: Irma Podoreški, Lorna Kijurko, Borislav Božić i Petar Trinajstić
Nedjelja, 20.9.2020. 10 sati Sisak OBILAZAK/ Biciklijada po industrijskoj baštini

Razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 20 km po gradu i njegovoj okolici. Obilazak uključuje: Gradsku munjaru, Staru i Novu pivovaru, Domobransku vojarnu, Upravnu zgradu Shella, radničko naselje Željezare Sisak s Parkom skulptura, te Visoke peći Željezare Sisak. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu te cikloturizam.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica Grada Siska, Gradski muzej Sisak i BK Roda Sisak

Ponedjeljak, 21.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak PREZENTACIJA/ Katalog uređaja Zbirke Kraker

Katalogom je predstavljena zbirka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera koja obuhvaća fonografe, gramofone i radio-aparate, a smješteni su u prostoru Holandske kuće. Bogata ostavština navedenog kolekcionara predstavlja pregled razvoja prenositelja zvuka od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina.
AUTOR: mr. sc. Predrag Jelić, dipl. ing

11.-20.9.2020. Holandska kuća Rimska 10, Sisak RADIONICE/ Dobra industrija VIII
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak