You are currently viewing 17. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

17. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

Čovjek je tvorac kulture, a kultura čini čovjeka. Upućeni znaju, a ostali osjećaju da je pravi pokretač i katalizator održivog razvoja upravo  kultura! Ona nam omogućava osjetiti svu dušu solidarnosti s drugima u vremenu i prostoru – i s onima koje baštinimo i onima koji će nas baštiniti, kao i sa našim generacijama. Ipak, za solidarnost treba imati srce, a za kulturu dušu.

Svjesni toga, unatoč svim izazovima vremena u kojem živimo, s veseljem najavljujemo 17. izdalje Međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae koji će se od 7. – 14. svibnja održati u Sisku, Glini, Voloderu i Hrvatskoj Kostajnici, jedinim preostalim lokacijama Sisačke biskupije na kojima su orgulje dostupne i u funkciji. Kako se ovaj festival prije potresa održavao na čak devet lokacija – prezentirajući današnju orguljašku baštinu Sisačke biskupije, ali vrijednu kulturnu baštinu koju smo dijelom izgubili u Domovinskom ratu i zahvaljujući zubu vremena, a dijelom zanemarili i prepustili propadanju – ovogodišnji Ars Organi Sisciae mali je festival o velikoj kulturnoj baštini. Ipak, mali samo u pogledu broja lokacija na kojima se održava u odnosu na protekle godine. Programski i kvalitetom ovogodišnje izdanje premašuje prošla brojem novih imena domaće orguljaške scene koja ćemo predstaviti našoj publici, ali i nove energije i zanosa koje prenose izvedbe naših sjajnih mladih glazbenih gostiju. Festivalsku publiku častimo sa šest sjajnih koncerata, a dva puta ćemo se vraćati u Sisak i u Glinu.

  1. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae otvaramo u nedjelju 7. svibnja u 20 sati u bazilici sv. Kvirina gdje će – na jedinim orguljama koje još imamo u sjedištu Sisačke biskupije – po prvi puta na festivalu zasvirati sjajna mlada orguljašica Katarina Mandić, petrinjka koja je ujedno i orguljašica bazilike sv. Kvirina. Uz Orkestar mladih glazbenika, Katarina će izvesti Koncert za orgulje, gudače i timpane u g-molu, FP 93 francuskog skladatelja Francisa Poulenca (1899.-1963.), čiju šezdesetu obljetnicu smrti ove godine obilježavaju gotovo sve glazbene kuće u Francuskoj. Poulencov koncert za orgulje jedno je od najpoznatijih njegovih djela, a ujedno i najpoznatiji koncert za orgulje. Orkestar mladih glazbenika, osnovan 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, u ostatku programa izvest će djelo W. A. Mozarta Divertimento za gudače u F-duru KV 138 i Simple Symphony, Op. 4. znamenitog engleskog skladatelja 20. stoljeća Benjamina Brittena.

Ovogodišnji međunarodni gost festivala je cijenjeni slovenski orguljaš čembalist, dirigent i orguljaš, profesor i predstojnika odjela za Staru glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani – Egon Mihajlović. U izvedbi ovog stručnjaka za staru glazbu, u ponedjeljak 8. svibnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku slušat ćemo djela talijanskih i francuskih skladatelja kasne renesanse i baroka.

Iz Siska festivalski program u utorak, 9. svibnja u 20 sati, poziva publiku u crkvu sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici. Na koncertnom programu sopranistice Josipe Lončar uz Daria Teskeru i Krešimira Fabijanića na trubljama, pod umjetničkim ravnateljstvom orguljaša Alena Kopunovića Legetina, slušat ćemo nadmetanje glasa i truba u djelima baroknih skladatelja Albinonija, Scarlattia, Vivaldia i Handela te hrvatske crkvene puče popijevke u obradama Josipa Prajza.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u više od 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Prije pet godina crkva je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će se po prvi puta festivalskoj publici predstaviti sjajne domaće orguljaške snage: Milan Hibšer te Josipa Leko i Jasmina Belošević čijim ćemo koncertom zaključiti ovogodišnje festivalsko izdanje.  U četvrtak 11. svibnja nastupit će orguljaš Milan Hibšer, profesor orgulja, improvizacije i organografije na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Koncertnim programom prošetat ćemo od razdoblja baroka (F. Tunder, J. S. Bach) i klasike (Fantazija u f-molu, KV 594 W. A Mozarta), preko romantizma (Sonata br 6. u d-molu F. Mendelssohna) do suvremene hrvatske glazbe (Partita „Ad Pavlinos“ A. Klobučara), a Hibšer će odsvirati i koncertnu praizvedbu vlastite skladbe.

Orgulje u prelijepoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu vrlo su važne za hrvatsku organologiju jer su ponajbolje djelo domaćeg graditelja Antuna Šimenca, a trenutno su najstariji povijesni instrument u Sisačkoj biskupiji koji je dostupan i u upotrebi. Na njima će u petak, 12. svibnja u 20 sati, zasvirati orguljaš Pavao Mašić uz violinisticu Lauru Vadjon. Slušat ćemo barokne sonate (Vivaldi, Castelo, Handela i Corelli) te nekoliko skladbi anonimnih skladatelja iz hrvatskih franjevačkih arhiva (Cresa i Omiša) te Pastoralu & Toccatinu Adalberta Markovića.

Za kraj festivala vratit ćemo se u Glinu na koncert dvije mlade orguljašice Josipe Leko i Jasmine Belošević koji će se održati u nedjelju, 14. svibnja u 20 sati. Josipa i Jasmina podijelit će u Glini program na kojem ćemo slušati preludije i fuge slavnog njemačkog skladatelja Johannesa Brahmsa čija glazba polazi od klasičnog i baroknog naslijeđa, ali mu je glazbeni izraz romantičarski.

 

  1. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održava se uz značajnu podršku i pomoć Ministarstva kulture i medija RH, a u okviru svojih mogućnosti pomogla je i Sisačka biskupija, Sisačko-moslavačka županija, Grad Hrvatska Kostajnica i Grad Glina. Uz interkontinentalnog medijskog pokrovitelja koji prenoseći festivalske sadržaje japanskoj publici promovira našu kulturnu baštinu, festival i dalje okuplja moćnu gomilicu domaćih medijskih pokrovitelja (Laudato.tv, HKR, Radio Marija, Radio Sisak, Novi sisački tjednik) i sponzora – sada već prijatelja koji pomažu njegovu realizaciju – HDS ZAMP i Vinarija Marinčić. Zahvaljujući svima njima ulaz na sve koncerte festivala je slobodan.

        17. međunarodni orguljaški festival ARS ORGANI SISCIAE

  1. – 14. 5. 2023. 

Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Voloder

  1. 5. – NEDJELJA – 20:00

Bazilika sv. Kvirina – Sisak

Otvorenje festivala:

Katarna Mandić, orgulje

Orkestar mladih glazbenika

Obljetnica smrti francuskog skladatelja Francisa Poulenca

  1. 5. – PONEDJELJAK – 20:00

Bazilika sv. Kvirina – Sisak

Egon Mihajlović, orgulje (SLO)

  1. 5. UTORAK – 20:00

Župna crkva sv. Antuna  Padovanskog – Hrvatska Kostajnica

Josipa Lončar, sopran

Dario Teskera, Krešimir Fabijanić, trublje

Alen Kopunović Legetin, orgulje

  1. 5. – ČETVRTAK – 20:00

Župna crkva sv. Ivana Nepomuka – Glina

Milan Hibšer, orgulje

  1. 5. – PETAK – 20:00

Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Voloder

Laura Vadjon, violina

Pavao Mašić, orgulje

  1. 5. – NEDJELJA – 20.00

Župna crkva sv. Ivana Nepomuka – Glina

Jasmina Belošević, orgulje

Josipa Leko, orgulje