You are currently viewing Vikend u Sisku

Vikend u Sisku

Nakon popuštanja donesenih mjera i preporuka, mnogi od nas postali su željni promjene okoline, otkrivanja novih, zanimljivih sadržaja i odredišta, do kojih se ne mora dugo putovati.

Za Vaše putnike iz Zagreba i okolice nudimo Sisak, grad prepun zanimljivosti, bogate gastro ponude, lijepe prirode i nadasve dobre energije. Posjetitelji mogu obići Holandsku kuću, prvi centar industrijske baštine u RH, gdje će se upoznati o značaju razvoja industrije za grad Sisak i njegovu okolicu.

Holandska kuća

Radno vrijeme:

Utorak – petak: 10:00 – 18:00 sati

Subota-nedjelja: 10:00 – 16:00 sati

Zanimljivo je otići do Gradskog muzeja i čuti priču o Sisku, jedinstvenom gradu u kojem su se kroz tisućljeća mijenjali narodi i vladari. Gradski muzej Sisak je čuvar dragocjene materijalne i nematerijalne baštine sisačkog kraja, od razdoblja prapovijesti do suvremenosti. Zbog štete uzrokovane potresima u prosincu 2020. godine, otvoren je samo dio izložbenih postava!

Gradski muzej Sisak

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – petak: 09,00 – 17,00

Više informacija: https://muzej-sisak.hr/

Zaplovite brodom „Juran i Sofija“

I ove godine Turistička zajednica Grada Siska pripremila  je turističke panoramske plovidbe Kupom od Malog Kaptola do ušća Kupe u Savu. Ova atraktivna vožnja koja traje oko sat i pol idealan je način upoznavanja gostiju našega grada s višestoljetnom tradicijom riječnog brodarstva Siska i s nekim od najvažnijih veduta Grada Siska. Lijepa je to prilika i za romantičan ili uzbudljiv obiteljski izlet našim sugrađanima koji mogu svoj grad vidjeti očima izletnika.

Početak ovogodišnje sezone plovidbe „Jurana i Sofije“ je 30. travnja, planirane su redovne plovidbe vikendom, subotom i nedjeljom s polaskom u 11:00 sati. Cijena kružne plovidbe iznosit 30,00 kuna po osobi za odrasle, djeca od 7-12 godina plaćaju 15,00 kuna, dok je za mlađe od sedam godina plovidba besplatna.

Više informacija: https://tzg-sisak.hr/

Nadaleko poznata utvrda Stari grad, spomenik je nulte kategorije, kulturno dobro nacionalnoga značaja i jedan od rijetkih očuvanih primjeraka fortifikacijske arhitekture iz doba ratovanja s Osmanlijama. Nalazi se na strateškoj lokaciji u blizini ušća rijeke Kupe u Savu i velikim je dijelom prirodno zaštićena vodenim tokovima. Upravo u bitci kod utvrde Stari grad izvojevala pobjeda od izuzetne važnosti za opstanak kršćanstva na ovim područjima. Utvrda Stari grad zatvorena je za posjetitelje radi štete uzrokovane potresom 29. prosinca 2020. No to nije razlog da ju ne obiđete i to baš brodom Juran i Sofija. Uz samu utvrdu nalazi se izletište, u sklopu kojeg je i kultni restoran Stari grad, s bogatom ribljom gastro ponudom.

Restoran Stari grad

Radno vrijeme:

Utorak – Subota: 11:00 – 20:00 sati

Nedjelja: 11:00 – 17:00 sati

Više informacija: https://restoranstarigrad.hr/

Onima koji vole šetajući uživati u neobičnoj umjetnosti, svakako će se svidjeti šetnja rutom murala nastalih u zanimljivom sisačkom umjetničkom festival ReThink.

Više informacija o ruti murala: https://galerija-striegl.hr/

Možda će netko poželjeti povesti svoj bicikl, pa u otkrivanje Siska i okolice nastaviti biciklom ( u neposrednoj blizini Siska, kojih desetak kilometara udaljenosti je i Lonjsko polje, sa dobro znanim Čigočem, europskim selom roda…).

Više informacija: https://pp-lonjsko-polje.hr/