You are currently viewing Pokrenut je obračun prvog obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2020. godinu

Pokrenut je obračun prvog obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2020. godinu

Od jučer (četvrtak 16. srpnja 2020.) u sustavu eVisitor P za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Uvažavajući cjelokupnu situaciju vezanu za smanjeni intenzitet turističke aktivnosti uslijed pandemije bolesti COVID-19, predmetni obračun izvršavati će se po drugačijim parametrima u odnosu na prethodna razdoblja.

Naime, prvi obrok godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe čije je dospijeće za plaćanje 31. srpnja 2020. obračunat će se pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kod kojih je od 1. siječnja do 15. srpnja 2020. evidentirano minimalno jedno noćenje unutar sustava eVisitor.

Nakon 15. srpnja 2020. za sve obveznike koji će ostvariti  prvo noćenje ili će se tek registrirati izvršiti će se korektivni obračun prvog obroka paušala s datumom dospijeća 31.7.

Gore  navedeni način obračuna godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2020. koordiniran je s Ministarstvom turizma te će se ovisno o daljnjem razvoju situacije primjenjivati i za obroke čije je dospijeće 31. kolovoza i 30. rujna 2020., o čemu ćemo vas naknadno izvijestiti, a svakako prije dospijeća sljedećeg obroka.

Podsjećamo, kako će se u 2020. godini uslijed pandemije bolesti COVID-19 i temeljem izmjena i dopuna propisa kojima se definira plaćanje turističke pristojbe, godišnji paušalni iznos turističke pristojbe obračunavati samo za osnovne krevete umanjeno za 50 % dok se za pomoćne krevete neće obračunavati godišnji paušalni iznos turističke pristojbe.

Molimo vas da o predmetnom obavijestite pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na vašem području. Također, predmetna obavijest istima će biti dostupna i u sustavu eVisitor.

Vjerujemo kako gore navedeni način obračuna neće prouzrokovati zlouporabu prilikom evidentiranja noćenja u sustavu eVisitor pa vas ovime pozivamo i na pojačanu sinergiju i koordinirano djelovanja s nadležnim inspekcijskim tijelima, a sve u svrhu učinkovitije naplate turističke pristojbe i zaprimanja vjerodostojnih podataka o turističkom prometu općenito, a posebno u ovim izazovnim vremenima s kojima se svi skupa suočavamo i iznalazimo najbolja dostupna rješenja.