You are currently viewing 𝐏𝐎𝐃𝐕𝐎𝐃𝐍𝐀 𝐀𝐑𝐇𝐄𝐎𝐋𝐎Š𝐊𝐀 𝐈𝐒𝐓𝐑𝐀Ž𝐈𝐕𝐀𝐍𝐉𝐀 𝐊𝐔𝐏𝐄 𝐏𝐎𝐊𝐀𝐙𝐔𝐉𝐔 𝐁𝐎𝐆𝐀𝐓𝐒𝐓𝐕𝐎 𝐏𝐎𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓𝐈 𝐒𝐈𝐒𝐊𝐀

𝐏𝐎𝐃𝐕𝐎𝐃𝐍𝐀 𝐀𝐑𝐇𝐄𝐎𝐋𝐎Š𝐊𝐀 𝐈𝐒𝐓𝐑𝐀Ž𝐈𝐕𝐀𝐍𝐉𝐀 𝐊𝐔𝐏𝐄 𝐏𝐎𝐊𝐀𝐙𝐔𝐉𝐔 𝐁𝐎𝐆𝐀𝐓𝐒𝐓𝐕𝐎 𝐏𝐎𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓𝐈 𝐒𝐈𝐒𝐊𝐀

U tijeku su podvodna arheološka istraživanja u Kupi ispod Malog Kaptola koje provode Gradski muzej Sisak u suradnji s tvrtkom NavArchos iz Zagreba te francuskim istraživačkim laboratorijem Centre Camille Jullian, Hrvatskim restauratorskim zavodom, Arheološkim muzejom u Zagrebu i Ronilačkim klubom Sisak. Sisak je veliko arheološko nalazište, a Kupa sigurno još uvijek krije mnoštvo ostataka starih civilizacija. Istraživače je danas posjetila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja im je zahvalila što pomažu u proučavanju povijesnih načina života civilizacija koje su prethodile Sisku na ovom području.
„Treću godinu zaredom imamo čast ugostiti vrhunsku ekipu istraživača, a istraživanja su krenula baš u vrijeme kada smo pripremali Kupske noći. Ovo nam pokazuje da ova naša ljubav i očaranost rijekom nije specifična samo za naše razdoblje nego da su i ranije ljudi koji su tu živjeli uživali u ovoj rijeci i vozili neke svoje šiklje. Ovakva istraživanja učvrstit će poziciju Siska na karti vrijednih arheoloških nalazišta, jer kako je gospođa Boetto naglasila rijetko se na rijekama provode ovakva podvodna istraživanja, a rijetka su i ovako vrijedna nalazišta“, kazala je gradonačelnica prilikom obilaska.
Plovila pronađena u Kupi, nastala su u vrijeme drevne Segestike i Siscije i vrlo su zanimljiva istraživačima iz Francuske koji već treću godinu zaredom dolaze u Sisak. Voditelj istraživanja je dr. sc. Anton Divić iz tvrtke NavArchos, dok francusku ekipu predvode dr. sc. Giulia Boetto i Vincent Dumas. Istraživanje je dio višegodišnjeg projekta i usmjereno je na proučavanje običaja plovidbe i brodogradnje drevnih zajednica koje su naseljavale obale Kupe, ali i odnosa tih civilizacija prema vodnim „žilama kucavicama“ koje su ove gradove stoljećima povezivale sa ostatkom Europe, omogućavajući im razvitak i napredak.
„Razlika u odnosu na prošlogodišnje stanje jest da Kupa ima viši vodostaj i znatno je mutnija što otežava rad. Ovogodišnje istraživanje usmjereno je na proučavanje monoksila, čamaca izdubljenih iz jednog komada debla, a nastavljamo na dvije lokacije, na položaju kod Granika te stotinjak metara sjeverno od Starog mosta“, kazao je dr. sc. Divić zahvalivši lokalnoj zajednici i Gradu Sisku na potpori.