TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SISKA

Planirate posjetiti Sisak i okolicu?

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se skriveni mali biser. Grad Sisak jedan je od najljepših gradova u unutrašnjosti Hrvatske i prava je šteta ako ga do sada  nikad niste posjetili.
Sisak nije velik grad ali njegova ljepota, povijest i uvijek dobra atmosfera odličan su razlog da ga izaberete barem za jednodnevni izlet.

Prvo Europsko selo roda

Na trenutak se odmaknite od gradske vreve  i uživajte u bajkovitom okolišu i iskonskoj tišini koju remeti samo zvuk roda u selu Čigoč. Ovaj biser hrvatske baštine smješten je  na desnoj obali rijeke Save, uz riječni rukavac Tišina. Zbog velikog broja gnijezda na krovovima drvenih posavskih kuća, selo Čigoč je 1994. godine proglašeno Prvim Europskim selom roda. Prepustite se toplini seoskih domaćinstava, ukusnoj hrani te bogatoj ponudi domaćih vina i vrhunskih rakija.

Selo Bok Palanječki

Četiri kilometra sjeverno od Siska, na vrhu ču­desnog meandra Save, smjestilo se selo Bok.
U dokumen­tima o osnivanju Sisačke gospoš­tije (13. stoljeće) Bok se spominje pod imenom Rakov Bok. Gospoštija je obuhvaćala još 13 sela:  Selo se kasnije zove Bok, pa Bok Sisački, a 90-ih godina prošlog stoljeća naziva se Bok Palanječki.
Prije 200 godina Bok je bio veći od Siska. Početkom 19. stoljeća selo je imalo 469 žitelja, a Sisak 384.
Bok je, kao zaštićeno kulturno dobro, upisano je u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. To je selo od nacionalnog značaja,  kao dio europske i svjetske kulturne baštine.
Sačuvana je povijesna matrica sela s ambijentalnom i povijesno graditeljskom vrijednošću, kao skulpture u prostoru. Kontinuitet življenja  na ovom prostoru ogleda se u uskoj povezanosti antike i srednjeg vijeka, te očuvanim tradicijskim narodnim graditeljstvom 18. I 19. stoljeća

Seoski turizam Bistrički

Na samo 20 kilometara istočno od Siska, u selu Osekovo smjestio se Seoski turizam Bistrički. Seosko imanje Bistrički nalazi se u moslavačkom selu Osekovo na samom rubu Parka prirode Lonjsko polje. Selo Osekovo može biti ponosno na brojna gnijezda svojih bijelih roda po kojem je i inače ovaj kraj poznat.Osekovo ima i bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Ostaci rimske civilizacije, vile Rustice koja je u svoje vrijeme imala toplu vodu i uređenu kanalizaciju, trenutno je u fazi iskapanja.

Close Menu